Stanislav Černák Rôzne

Vo Zvolene sa ide fotiť unikátny ZÁBER: Ukáže, koľko miesta zaberajú autá a koľko cyklisti

Akoby vyzerali ulice, ak by sme nepoužívali autá? V rámci Európskeho týždňa mobility sa vo Zvolene chystá zaujímavé podujatie.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene sa ide fotiť unikátny ZÁBER: Ukáže, koľko miesta zaberajú autá a koľko cyklisti
Zdroj: TASR

Európsky týždeň mobility zakončia v pondelok 29. septembra na zvolenskom námestí ojedinelou akciou. Pred pódiom pri katolíckom kostole sa bude fotiť 1 autobus, 40 cyklistov a 40 áut. O čo presne pôjde?

Zvolen je plný áut

„Táto akcia začala vlani v Banskej Bystrici a my by sme na ňu radi nadviazali. Zvolen je mesto plným áut. Po tom ako sa robila rekonštrukcia Námestia SNP, uzavreli sa ulice. Po všetkých bočných uliciach ako je Štefánikova alebo Moyzesova, parkujú všade autá. Keby sme začali intenzívnejšie využívať MHD alebo cyklistickú dopravu, pre ktorú má Zvolen ideálnu polohu, tak by sme priestor, v ktorom žijeme viditeľne odbremenili,“ povedala pre Zvolen 24 jedna z iniciátorov podujatia Jana Pavlíková.

Podobné obrázky sú z internetu známe asi mnohým ľuďom. Organizátori chcú poukázať nato, aby si ľudia uvedomili, ako by sa zmenili naše ulice, ak by ľudia vystúpili z áut a začali do práce, či školy chodiť pešo, bicyklom alebo autobusom. „Fotka má ukázať, koľko miesta zaberú autá, koľko cyklisti a koľko zaberie autobus. Preto sme zvolili počet 40 ľudí, lebo toľko sa ich približne zmestí do autobusu. Chceme poukázať nato, koľko miesta zaberie 40 cyklistov a koľko 40 áut. Bude vidieť, že autá plne zaplnia priestor,“ doplnila Pavlíková.

Prihlasovanie

Ako nám ďalej prezradila jedna z organizátoriek tohto zaujímavého podujatia, dobrovoľníci sa ešte stále môžu prihlasovať na toto fotenie. „Kvóta ešte nie je zaplnená. Povedzme si na rovinu, že 40 áut bude menší problém zohnať, ako 40 cyklistov. Prihlásených máme zatiaľ približne 15 cyklistov, ale máme ešte avíza od známych, ktorí sa ešte neprihlásili. Predpokladáme, že 30 cyklistov nebude problém. A zvyšných 10 budeme musieť ešte asi odchytiť na ulici, budeme improvizovať. Fotka sa bude realizovať tak, či onak,“ zakončila.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM