Jakub Forgács Správy

Vo Zvolene sa stretli desiatky odborníkov. Hovoria o rastlinách vystavených stresu

Môžu byť aj rastliny vystavené stresu? Takmer 70 odborníkov z Česka a Slovenska otvorilo pod Pustým hradom na pohľad kurióznu tému.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene sa stretli desiatky odborníkov. Hovoria o rastlinách vystavených stresu
Foto: Oliver Kuklovský

O rastlinách, ktoré sú vystavené stresu, sa hovorí na medzinárodnej konferencii, ktorá začala v utorok v Ústave ekológie lesa (ÚEL) SAV vo Zvolene. Podľa informácií organizátorov sa na nej zúčastňuje takmer 70 odborníkov z Česka a Slovenska.

Konferencia je určená vedeckým a odborným pracovníkom, študentom doktorandských študijných programov, semenárom, šľachtiteľom, poľnohospodárom a lesníkom.

„Štúdium vplyvu stresových faktorov na rastliny je stále na počiatku nášho pochopenia a našich znalostí,“ uviedol člen organizačného výboru František Hnilička z Českej zemědělskej univerzity v Prahe. „Vzhľadom na kombináciu nedostatku vody a vysokých teplôt si musíme uvedomiť, že je potrebné zamerať sa nielen na odolnosť či toleranciu rastlín, poľnohospodárskych plodín a drevín voči vplyvom sucha, ale tiež na plodinovú skladbu, ktorá aj v nepriaznivých podmienkach zabezpečí dostatočnú a kvalitnú produkciu,“ pripomenul.

Na konferencii odznie 18 prednášok, okrem toho je prihlásených 20 posterov. Z príspevkov sa pripravuje recenzovaný zborník, ktorý bude dostupný už počas konferencie.

Podujatie má za sebou 15 ročníkov s miestom konania prevažne v Českej republike. Aktuálny 16. ročník, rovnako ako v minulosti 14. ročník v roku 2014, sa koná vo Zvolene. Organizuje ju Česká zemědělská univerzita v Prahe a Ústav ekológie lesa SAV vo Zvolene.

Čítajte tiež:

VIDEO: Úchvatná Kráľova Studňa. Nádhera pri Bystrici zachytená z vtáčej perspektívy

Jedinečný zážitok na železnici. Zo Zvolena nás odvezie historický vláčik

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Zvolena
10
Galéria
Foto: Oliver Kuklovský
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM