Jakub Forgács Správy

Vo Zvolene udelia prestížne ocenenie. Zabojujú oň desiatky mladých dizajnérov

O Cenu Jindřicha Halabalu sa uchádza 52 študentov - dizajnérov. nábytkového a interiérového dizajnu. Už onedlho vo Zvolene ocenia najlepší študentský projekt.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene udelia prestížne ocenenie. Zabojujú oň desiatky mladých dizajnérov
18
Galéria
Foto: Nicole Regecová / Zdroj: Dnes24.sk

Najlepší študentský projekt v oblasti nábytkového a interiérového dizajnu, ktorý vznikol v akademickom roku 2016/2017 v rámci ateliérovej tvorby, odmenia vo štvrtok 9. novembra v SNG na Zvolenskom zámku. Cena profesora Jindřicha Halabalu sa koná striedavo na Slovensku a v ČR už po 13. raz.

Ako uviedla kurátorka Katarína Boborová, súťaž nesie meno Jindřicha Halabalu, výraznej osobnosti nábytkárskej tvorby bývalého Československa 20. storočia. Od medzivojnového obdobia až do svojej smrti v roku 1978 sa významne podieľal na zvyšovaní úrovne bývania a tvorbe nového, moderného životného štýlu. Halabala vo svojom diele intenzívne riešil otázky kultúry bývania a životného štýlu v spojitosti s hľadaním životnej filozofie. Svojím pedagogickým pôsobením na niekdajšej Vysokej škole lesníckej a drevárskej vo Zvolene (v súčasnosti Technická univerzita vo Zvolene) ovplyvnil vznik terajšej Katedry dizajnu nábytku a interiéru. Prvý ročník študentskej súťaže bol vyhlásený v roku 2004 pri príležitosti 100. výročia narodenia Halabalu.

Odbornými garantmi súťaže a striedavo aj organizátormi sú na Slovensku Technická univerzita vo Zvolene (nepárne ročníky súťaže) a v Čechách Mendelova univerzita v Brne (párne ročníky).

V počiatkoch sa súťaž formovala ako československá a v 11. ročníku v roku 2015 sa otvorila aj pre účastníkov z ostatných krajín Európskej únie. V aktuálnom ročníku sa súťaže zúčastnilo 52 študentov s 54 prácami. Boli zastúpené práce zo šiestich univerzít a vysokých škôl, ktoré sa zaoberajú dizajnom.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásne zábery nášho mesta od Zvolenčana Jaroslava
18
Galéria
Zdroj: archív Jaroslava Pukančíka
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM