Jakub Forgács Kultúra

Vo Zvolene vzdajú hold významnému architektovi. Vystavia projekty D. Jurkoviča

Jurkovič v medzivojnovom období sám vytvoril alebo sa spolupodieľal na tvorbe niekoľkých významných stavebných projektov v meste. Onedlho ich budete môcť lepšie spoznať.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene vzdajú hold významnému architektovi. Vystavia projekty D. Jurkoviča
Foto: Nicole Regecová / Zdroj: Dnes24.sk

Výstavu pri príležitosti 150. výročia narodenia najvýznamnejšieho slovenského architekta Dušana Jurkoviča otvoria vo štvrtok (2.8.) v priestoroch Starej radnice vo Zvolene. Jurkovič v medzivojnovom období sám vytvoril alebo sa spolupodieľal na tvorbe niekoľkých významných stavebných projektov v meste.

Ako uviedol organizátor výstavy Ľubomír Fekiač, výstava predstaví plány na prestavbu Zvolenského zámku a prístavbu kaplnky ku Kostolu sv. Alžbety, ktoré Jurkovič vytvoril spoločne s českým architektom Janom Paclom, a tiež jeho samostatný projekt stavby štátnych domov na uliciach Š. Moyzesa a J. Matušku, ktoré boli iba nedávno zapísané na zoznam kultúrnych pamiatok.

Vystavené budú kópie originálnych výkresov, fotografií a dokumentov, ktoré na výstavu poskytli archív Pamiatkového úradu v Bratislave, Slovenský národný archív, Diecézny archív Banská Bystrica, LDM Zvolen, ale aj iné archívy a inštitúcie. Návštevníci uvidia plány na prestavbu Zvolenského zámku, niektoré s podpismi architektov, ďalej popularizačné pohľady na zámok z exteriéru aj z nádvoria.

O zámku sa totiž v medzivojnovom období uvažovalo ako o sídle Pohronskej župy. „Výstava preukáže súvis projektu prístavby kaplnky ku Kostolu sv. Alžbety s projektmi na prestavbu zámku a jediný výkres tejto prístavby,“ podotkol Fekiač. „Zámer prístavby kaplnky zmarilo až politické rozhodnutie zrušiť župné zriadenie,“ dodal.

Na výstave bude predstavený aj jediný zatiaľ nájdený pôvodný výkres pôdorysu prízemia štátnych domov, ktoré boli postavené hlavne pre župných úradníkov, a fotografie urobené tesne po postavení. Budú tam taktiež fotografie súčasného stavu a niektoré originálne artefakty z pôvodného vybavenia, ktoré sa podarilo zachrániť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM