Jakub Forgács Správy Samospráva

Vo zvolenskej knižnici otvorili novú čitáreň: Toto je výsledok odvážnej rekonštrukcie, FOTO

Do rekonštrukcie študovne a čitárne Banskobystrický samosprávny kraj investoval viac ako 270-tisíc eur, investičná činnosť tu však nekončí.

Ilustračný obrázok k článku Vo zvolenskej knižnici otvorili novú čitáreň: Toto je výsledok odvážnej rekonštrukcie, FOTO
7
Galéria
Zdroj: BBSK

Do rekonštrukcie študovne a čitárne Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene investoval vlani Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) viac ako 270-tisíc eur. Pre pandémiu sa slávnostné otvorenie konalo až v stredu, práce v knižnici však budú pokračovať – vyčlenených je na ne tento rok 780-tisíc eur. Informovala o tom Lenka Štepáneková, hovorkyňa BBSK.

Obrovské zmeny

Študovňa a čitáreň Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene prešli v priebehu uplynulého roka obrovskými zmenami. „Odvážna rekonštrukcia vytvorila v niekdajšej tanečnej sále, ktorá je zároveň najväčšou miestnosťou knižnice, dynamický multifunkčný priestor, otvorený novým príležitostiam,“ pokračovala Štepáneková.

Vynovené priestory slávnostne otvorili za účasti predsedu BBSK Jána Luntera, podpredsedu BBSK Romana Malatinca i poslancov za okres Zvolen Jána Beljaka a Petra Košíka.

Podľa riaditeľky knižnice Miloty Torňošovej bolo najnáročnejšou časťou rekonštrukcie dobudovanie nového balkóna a prístupových schodísk. „Použitých tu bolo asi šesť ton ocele a transport nosníkov nás celkom potrápil. Všetko sa však nakoniec podarilo a moja vďaka patrí všetkým, od zriaďovateľa, vedúceho oddelenia kultúry, projektového tímu, realizátorov až po moje kolegyne a kolegov,“ povedala.

Ďalšie aktuálne správy

Za státisíce eur

Do rekonštrukcie študovne a čitárne kraj investoval viac ako 270-tisíc eur, investičná činnosť tu však nekončí. „Na tento rok je pre knižnicu určených 780-tisíc eur, ktoré budú použité na rekonštrukciu oddelenia náučnej literatúry a spoločenskovedného oddelenia, tiež na rekonštrukciu fasády a suterénu a na spracovanie projektovej dokumentácie na rekonštrukciu III. etapy prízemia.“ spomenula Štepáneková.

„Chceme, aby bola knižnica miestom na stretávanie mladých, aby to nebolo len o požičiavaní kníh či organizovaných podujatiach, ale o komunite. Ide nám o to, aby sa tu ľudia dobre cítili a aby tento priestor vyhľadávali na trávenie svojho voľného času,“ povedal vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Dôležitosť kultúry v živote človeka vyzdvihol vo svojom príhovore aj podpredseda kraja Roman Malatinec. „Sme presvedčení, že kultúra po covide bude dôležitá na to, aby sa ľudia nadýchli a načerpali z nej energiu. V tomto roku nás čakajú celkové investície do kultúry v sume viac ako 3,7 milióna eur, podporujeme aj kultúru na dedinách prostredníctvom VZN. Našu podporu sme neutlmili ani počas pandémie, ale vďaka kolegom poslancom i vedeniu sme do nej investovali,“ povedal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality zo Zvolena

V OBRAZOCH: Čitáreň vo zvolenskej knižnici vynovili
7
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM