Baculík Tomáš Rôzne

Voda na zaplavených územiach zdecimovala stavy poľných vtákov

Povodne na Slovensku spôsobili straty aj v živočíšnej ríši.

Na lúkach a na poliach, ktoré v uplynulých týždňoch zaplavila voda, uhynuli státisíce mladých vtákov a ešte nenarodené potomstvo.
„Niektoré druhy poľných vtákov prišli na zaplavených územiach až o 90 percent hniezd,“ povedal TASR Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV vo Zvolene. Najviac postihnutými druhmi sú sláviky, škovránky, strnádky, prepelice či bažanty.
Odborníci, ktorí v týchto dňoch skúmajú život vtákov po povodniach, zistili, že novou generáciou to síce otriaslo, dospelí jedinci si ale opäť stavajú nové hniezda.
Naopak druhy, ktoré majú hniezda v korunách stromov, pri povodniach neutrpeli vôbec alebo len minimálne. Tie druhy, ktoré sa kŕmia hmyzom, majú aj teraz dostatok potravy. Napríklad ale bociany, ktorých potravou sú drobné hlodavce, majú s ich hľadaním na zatopených územiach problémy.
Vtáky, aj tie lúčne, majú teda ešte šancu obnoviť svoje populácie. Zabrániť v tom by im mohli iba ďalšie výdatné dažde či povodne. Sťahovavé vtáky majú na to, aby priviedli na svet nové potomstvo ešte asi mesiac a pol. Potom sa už budú pripravovať na odlet do teplých krajín, väčšinou až na juh Afriky.

Zdroj :TASR[left][/left]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM