Jana Mlynarova Rôzne

Voda vo Zvolene ustupuje

Situácia v povodňou postihnutých častiach Zvolena sa vracia do normálu. Potok Neresnica, ktorého šírka toku včera dosahovala v niektorých miestach aj 30-40 metrov, je už vo svojom koryte a voda klesla minimálne o 1,5 metra.

Z menzy Technickej univerzity sa ráno vrátilo do bytovky v mestskej časti Unionka aj asi 150 Rómov, ktorých tam dočasne ubytoval krízový štáb. Voda totiž výrazne klesla aj v tejto časti a tak nebol dôvod pobyt predlžovať.
Podľa primátora Zvolena Miroslava Kuseina škody na majetku mesta, firiem a osôb sa iba začnú vyčísľovať. Škody však nebudú malé. Voda napríklad zaliala celé kúpalisko Neresnica a priľahlé budovy a tiež známy autokemping.
Na nečinnosť kompetentných sa počas včerajšej povodne sťažovali viacerí obyvatelia mestskej časti Neresnica. Podľa Jána Dobiáša, povodeň sa tam vyskytuje každých päť až desať rokov, potok však nikto nevyreguloval. Ťažké srdce mal aj na poslancov, ktorí majú na starosti tento obvod. „Za smeti síce platíme, ale prístup k ceste nemáme,“ povedal .
Primátor si myslí, že domy na Neresnici nie sú dobre situované. „Hlavne tie pod cestou sú v tesnej blízkosti potoka a zároveň štátnej cesty,“ uviedol. „Zábrany tam z hľadiska bezpečnosti musia byť,“ dodal.
Čo sa týka regulácie potoka, podľa Kuseina koryto je veľmi úzke, navyše nachádzajúce sa v tesnej blízkosti vysokých kopcov. „Pri akejkoľvek zvýšenej zrážkovej činnosti tam budú problémy stále,“ podotkol. O reguláciu potoka sa však chcú snažiť aj naďalej.

zdroj:TASR

voda ustupuje
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM