Stanislav Černák Rôzne

Vyhodnotili súťaž o Naj lesnícku knihu: V našej knižnici odovzdali spolu 12 cien

Dokopy 12 cien v kategóriách mladších a starších žiakov a jednu mimoriadnu cenu za výtvarné spracovanie plagátov, udelila porota v súťaži o Naj lesnícku knihu pre rok 2013.

Ilustračný obrázok k článku Vyhodnotili súťaž o Naj lesnícku knihu: V našej knižnici odovzdali spolu 12 cien
Zdroj: TASR

Do literárnej súťaže, ktorá je súčasťou celoslovenskej kampane Les ukrytý v knihe, prišlo tento rok celkom 185 kníh a 401 plagátov. Ceny víťazom dnes odovzdali v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene.

Podľa Dany Loyovej z Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene, ktoré je hlavným organizátorom súťaže, tretí ročník potvrdil tvorivosť a kreativitu detských duší.

Zapojilo sa až 40 knižníc

Porota spomedzi 40 knižníc zapojených do súťaže ohodnotila tri najtvorivejšie a najaktívnejšie. Zároveň vyzdvihla snahu škôl, ktoré zasielali do súťaže žiacke práce a udelila 1. miesto ZŠ a MŠ Komenského v Poprade za najväčší počet zaslaných prác. Mimoriadnu cenu za výtvarné spracovanie série plagátov si odniesli žiaci ZŠ sv. Ladislava v Topoľčanoch.

Projekt Les ukrytý v knihe sa realizoval v období od 22. apríla do 21. mája 2013. Počas stretnutí s lesnými pedagógmi si žiaci mohli vlastnoručne poskladať knihu, ktorej hlavný hrdina menom Smrek sa všetkým prihovára a vysvetľuje svoju púť a kolobeh života stromov na zemi.

Les ukrytý v knihe

Projekt vytvára spoluprácu medzi knižnicami, lesníkmi a žiakmi, kde hlavným zjednocujúcim prvkom je kniha, ktorá umožňuje hľadať odpovede na otázky, prečo a ako je les ukrytý v knihe. Je zároveň prvým projektom vzájomnej spolupráce knižníc, lesníckych inštitúcií a základných škôl. Hlavnými partnermi projektu sú Lesy SR, š.p. a MONDI SCP a.s.

Cieľom kampane je prostredníctvom kníh upriamiť pozornosť na význam lesa a lesníctva pre spoločnosť, na formovanie kladných postojov k prírode, ako aj na potrebu samotného čítania. Ústrednou myšlienkou celého projektu je predstaviť knihu po stránke obsahovej a zároveň poukázať na cestu, ktorou je potrebné prejsť, aby sa z malého stromčeka stala kniha.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM