Stanislav Černák Rôzne

Vyľudnená Slatinka ožije: Budú sa hľadať a obnovovať zabudnuté miesta

Ak stále nemáte na Valentína program, možno po prečítaní nasledujúcich riadkov ho už mať budete. V Slatinke sa budú hľadať a obnovovať zabudnuté miesta.

Ilustračný obrázok k článku Vyľudnená Slatinka ožije: Budú sa hľadať a obnovovať zabudnuté miesta
Zdroj: TASR

Staré studničky a miesta zastavení chcú v Slatinke a jej okolí obnoviť aktivisti so Združenia Slatinka. Hľadať tieto zabudnuté miesta budú v sobotu 14. februára.

„Postupne chceme obnoviť tradičné miesta zastavení, kde sa kedysi často ľudia stretávali a ktoré časom zanikli, alebo boli zničené. Nie však vandalmi, ale časom a najmä plánom kontroverznej priehrady, ktorá už 60 rokov bráni normálnemu využívaniu 12 kilometrov dlhého údolia rieky Slatina medzi Zvolenom a Zvolenskou Slatinou,“ povedala členka združenia Martina Paulíková. Ako dodala, vzhľadom na počasie sa teraz pravdepodobne sústredia len na zmapovanie studní v samotnej dedinke.

S aktivitami podobného druhu začalo združenie už vlani na jeseň, keď dobrovoľníci vyčistili priestor na mieste „Pod hruškou“ pri železničnej trati. Vyrobili tiež drevené lavičky na tradičné miesta stretnutí a aj niekoľko smerovníkov a miest na ich osadenie. Zorganizovali aj stretnutie s miestnymi ľuďmi a postavili slamenú veľrybu v centre dedinky. V pláne majú ešte osadenie tabuliek na miestach zbúraných domov s ich históriou a jarné čistenie krajiny a rieky od naplaveného odpadu.

Hľadanie a čistenie studničiek je súčasťou projektu Stratená dedina. Jeho cieľom je okrem iného aj podpora stretávania sa a posilňovania väzieb medzi rôznymi generáciami v dedinke.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM