Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky klesá, je jej však viac než vlani

Podľa hlásení lekárov je Banskobystrický samosprávny kraj z hľadiska výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) na tom tento týždeň lepšie ako tomu bolo v uplynulom. V prvom prípade je výskyt nižší o 10 per

V prípade ARO je v tomto roku nárast oproti minulému o 66 percent a v prípade CHPO takmer o 75 percent. V absolútnych číslach je v 14 kalendárnom týždni je v Banskobystrickom kraji 5341 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 1703 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Na chrípku celkom ochorelo 485 ľudí, čo je chorobnosť 155 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Najvyššia chorobnosť na rôzne typy akútnych respiračných ochorení je v okresoch Lučenec (827 chorých), Banská Bystrica (685) a Revúca (631). Chrípka sa v najvyššom počte vyskytuje v okresoch Revúca, Lučenec a Rimavská Sobota. Pozitívne je, že klesol počet komplikácii z uvedených ochorení na 2,6 percenta, kým v uplynulom týždni to bolo 4,7 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín (50 prípadov), zápalmi stredného ucha (27) a v 60 prípadoch zápalmi pľúc.

Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť na ARO opätovne u detí vo veku od 0 do 5 rokov – až 5241 prípadov a na CHPO 99 detí na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny. S vysokou chorobnosťou zápasia aj adolescenti (žiaci vo veku 15–19 rokov), kde epidemiológovia evidujú chorobnosť 4553 na 100 tisíc žiakov tejto vekovej skupiny. Len o niečo je tento týždeň nižšia chorobnosť žiakov základných škôl. Na približne rovnakej úrovni sa udržiava chorobnosť na ARO i CHPO u ľudí v produktívnom veku a u seniorov.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM