Eva Drugdová Kultúra

Významné obdobia v histórii Zvolenského zámku. Poznáte minulosť našej dominanty?

Zvolen a jeho dominanta má za sebou bohatú minulosť. Vybrali sme pre vás 10 najdôležitejších období z histórie zámku. Čo všetko vám je známe?

Ilustračný obrázok k článku Významné obdobia v histórii Zvolenského zámku. Poznáte minulosť našej dominanty?
10
Galéria
Zdroj: TASR

Za stavbu Zvolenského zámku sa zaslúžil najmä kráľ Ľudovít I. z Anjou, ktorý ho staval ako gotický poľovnícky zámok. Vo svojej podobe bol dokončený v roku 1382, keď sa stal dejiskom zásnub jeho dcéry Márie so Žigmundom Luxemburským.

Od roku 1424 slúžil zámok uhorským kráľovnám. Bol to jeden z mála gotických hradov, určených predovšetkým na komfortné bývanie s minimálnym strategickým či obranným významom.

Zámok často navštevoval aj kráľ Matej Korvín so svojou manželkou Beatrix, ktorá neskôr ako vdova využívala zámok ako sídlo od roku 1490.

Významné prestavby

Na prelome 15. a 16. storočia sa panstvo dostalo do rúk šľachtickej rodiny Thurzovcov. Jeden z najbohatších banských podnikateľov v strednej Európe Ján Thurzo sa zaslúžil o výraznú prestavbu a výzdobu zámku s bohato riešenými architektonickými detailmi a nástennými maľbami.

V dôsledku ohrozenia z Osmanskej ríše sa v prvej polovici 16. storočia pristúpilo k renesančnej prestavbe zámku. Počas prestavby bol objekt nadstavený o ďalšie dve podlažia s nárožnými vežičkami a strieľňami po celom obvode vonkajších stien. Pribudla tiež veľká strieľňa pre delá na severnej fasáde.

V 1. polovici 17. storočia sa uskutočnila baroková prestavba, počas ktorej boli reprezentačné siene prvého poschodia prebudované na viacero menších miestností. Ďalšie väčšie zmeny boli vykonané až v 2. polovici 18. storočia. Súvisela s nimi najmä prestavba dvojpodlažnej gotickej kaplnky, ktorá prekryla takmer všetky stopy jej pôvodnej stredovekej podoby.

Keď sídlo župy preniesli zo Zvolena do Banskej Bystrice, stratil zámok zo svojej dôležitosti. V roku 1805 ho odkúpil štát a historický objekt sa začal používať na rôzne účely. V jeho prázdnych miestnostiach sídlil súd, väznica a sklad tabaku.

Národná kultúrna pamiatka

V rokoch 1894 až 1906 Zvolenský zámok rekonštruovali pod vedením uhorskej pamiatkovej komisie, ktorá však realizovala len provizórne opravy.

V rokoch 1957 – 1969 sa uskutočnila jeho rozsiahla rekonštrukcia a v roku 1961 bol zaradený do zoznamu národných kultúrnych pamiatok.

Od roku 1965 je zámok súčasťou Slovenskej národnej galérie a v rámci expozícii môžete obdivovať fragmenty stredovekých nástenných malieb či priestorové hodnoty zámku.

V priloženej galérii si môžete pozrieť historické foto zámku a Zvolena!

V OBRAZOCH: Historické zábery Zvolena od vášnivého zberateľa
10
Galéria
Zdroj: archív Františka Kovára
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM