Nicole Regecová Rôzne

Významné slovenské osobnosti na zvolenskom gymnáziu: Latinákova historka pobavila študentov FOTO

Zvolenskí gymnazisti si vymysleli netradičný týždeň, počas ktorého privítali známe mená z rôznych odvetví. Kto všetko zavítal pod Pustý hrad a aké témy zarezonovali medzi študentmi?

Ilustračný obrázok k článku Významné slovenské osobnosti na zvolenskom gymnáziu: Latinákova historka pobavila študentov FOTO
Zdroj: Gymnázium Ľudovíta Štúra

Minulý týždeň sa Gymnázium Ľudovíta Štúra otvorili dvere popredným ľuďom zo sveta kultúry, politológie či vedy. Študenti si tak vyskúšali organizátorskú, propagačnú, moderátorskú i novinársku prácu v rámci vytvorenia podujatia. Nehovoriac o vlastnoručnej výrobe občerstvenia a následne i upratovaní priestorov. Dve zo štyroch diskusií sa dokonca konali vonku v altánku školy, ktorý doslova praskal vo švíkoch.

Autogramiáda Latináka

Priebeh zhodnotil jeden z organizátorov, druhák Lukáš Kamenský: „Bolo treba zabezpečiť množstvo vecí od občerstvenia pre hostí cez techniku a prihlasovanie študentov na jednotlivé besedy až po samotných hostí. Napokon však môžem povedať, že akcia sa podarila. Zachytil som viacero návrhov na hostí do budúcnosti, čo ma veľmi teší, pretože to znamená, že ľudia chcú, aby sa z toho stala tradícia.“

Jedným zo štyroch osobností bol herec Lukáš Latinák, ktorý sa so študentami podelil o zábavné príbehy zo svojho života. „Spomínal vtipnú story pri predstavení Na koho to slovo padne. Bol totiž nachladnutý a veľmi nešťastne si kýchol. Neudržal v sebe všetko, čo by sa patrilo… Vravel, že nemohli hrať aspoň ďalších 10 minút,“ smeje sa Peter (17), ktorý sa diskusie taktiež zúčastnil. Latinák po besede vďačne rozdával podpisy aj fotky.

Plávanie so žralokmi

Ďalší deň sa niesol v znamení mladého cestovateľa Alexandra Simona a jeho inšpirujúcich zážitkov ako let na Filipíny či plávanie so žralokmi. Gymnazistky neodolali a padli aj otázky, či je tento sympaťák zadaný. Diskusiu viedla maturantka Barbora Hermanová: „Svedomito som sa celý týždeň pripravovala, chystala si otázky, sledovala jeho videá a hľadala si informácie o miestach, ktoré navštívil. Ukázalo sa, že som sa vôbec nemusela obávať, ako to celé dopadne. Alex je naozaj srdečný, otvorený a veľmi výrečný.“

Zábavu však vystriedali aj vážnejšie témy a čulá výmena názorov s politológom Martinom Klusom. Jakub (19), ktorý sa pripravuje na maturitu z občianskej náuky zhodnotil, že mu to rozšírilo obzor a niektoré informácie možno využije aj pri ústnej skúške. V závere týždňa na gymnázium zavítal aj prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny Peter Celec. „Pán Celec urobil veľmi dobrý dojem už pri príchode do učebne. Napriek tomu, že nie som extra milovníčka biológie a medicíny, ma jeho prezentácia vážne zaujala,“ konštatuje Andrea (17).

Študenti gymnázia vidia Besedový týždeň veľmi pozitívne, dokonca sa už tešia na ďalší rok. „Spoznala som ľudí, ktorí mi niečo dali do života. Určite to pre mňa nebolo ulievanie sa a celková účasť na besedách mi ponúkla širší všeobecný rozhľad či rady do života,“ hovorí prváčka Nina Gábrišová.

Čítajte tiež:

Ako sa (ne)pripravujú zvolenskí maturanti na skúšku dospelosti? Študenti nešetrili humorom!

FOTO: Úspech zvolenského študenta Adama. Jeho skladacia stolička zabodovala!

Priebeh Besedového týždňa na GĽŠ
21
Galéria
Zdroj: Gymnázium Ľudovíta Štúra
Zdroj: Gymnázium Ľudovíta Štúra
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM