Baculík Tomáš Rôzne

Z príspevku EÚ obnovia dve námestia i starú fontánu

Pliešovce v okrese Zvolen čaká v najbližších dňoch obnova centra.

Samospráva získala na rekonštrukciu dvoch námestí a niekoľkých ulíc nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške približne 744.000 eur s DPH.
„Tým, že pri výbere na dodávateľmi stavby bola silná konkurencia, sa nám podarilo znížiť cenu za stavebné práce až na 447.953 eur bez DPH,“ povedal TASR starosta Pliešoviec Štefan Sýkora.
Obnova sa týka chodníkov v dĺžke asi 1,6 kilometra. Na pôvodne asfaltové cestičky pre chodcov položia dlažbu. Z dotácie postavia tiež asi trištvrte kilometra nových chodníkov a takmer pol kilometra nových ciest. Námestia budú mať nový asfaltový povrch.
Na Námestí SNP počíta obec navyše s vybudovaním verejných sociálnych zariadení, ktoré dedine s 2260 obyvateľmi doteraz chýbali. Na Námestí padlých hrdinov a v časti okolo evanjelického kostola sa v projekte počíta aj so sadovými úpravami a drobnou architektúrou.
Na hlavnej, Zvolenskej ceste chcú postaviť novú autobusovú zastávku s prístreškom. Autobusové nástupište v strede obce dostane asfaltový koberec.
Rekonštrukciou prejde aj dedinská fontána z 80. rokov uplynulého storočia. Fontána v parku je totiž náročná na energie a preto v nej chcú vymeniť technológiu. Nová by mala byť omnoho úspornejšia. Rekonštrukciu centra chcú ukončiť do konca roka.
Obec by chcela tento rok pripraviť aj projekt na výmenu verejného osvetlenia. Asi 200 klasických a neónových žiaroviek na stĺpoch chce vymeniť za úsporné, diódové žiarivky.

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM