Tomas Gemza Rôzne

Za parkovanie sa bude vo Zvolene opäť platiť

Presne jedno euro za hodinu v centrálnej mestskej zóne a 50 centov v priľahlých uliciach budú od júla platiť vodiči za parkovné vo Zvolene.

Parkovné sa v meste pod Pustým hradom začne opäť vyberať po viac ako troch rokoch.
Magistrát vypísal verejnú obchodnú súťaž na prevádzkovanie parkovej služby vo februári. Prihlásili sa štyri firmy, pričom jedna nesplnila stanovené požiadavky. Víťaz súťaže, bratislavská spoločnosť EEI ponúkla najvyššiu sumu za ročný nájom 960 parkovacích miest – 156.000 eur. Podľa viceprimátora Juraja Družbackého spoločnosť zároveň predložila koncepciu prevádzkovania parkovacích miest na obdobie desiatich rokov, ktorá najviac zohľadňuje špecifiká mesta Zvolen.
Prevádzkujúca spoločnosť by mala do začiatku júla osadiť na vybraných miestach parkovacie automaty, osadiť informačné tabule a vykonať náležité úpravy značenia.
Podľa Družbackého opätovným zavedením parkovného chce mesto zabezpečiť nielen príjem do mestského rozpočtu, ale zaviesť aj poriadok v parkovaní.
Vo Zvolene nevyberajú parkovné od roku 2008. Legislatíva ho totiž samosprávam zakázala Zákonom o miestnych daniach a poplatkoch vyberať. Väčšina slovenských miest však zákon obišla tým, že vyberanie zverili do rúk iného subjektu. Zvolen bol tak jedným z posledných miest na Slovensku, kde sa dlhodobo parkovalo zadarmo. Samospráva nevyberaním parkovného prišlo za tri roky o 450.000 až 500.000 eur. Je to položka, ktorá v rozpočte citeľne chýbala.
Nevyberanie parkovného okrem deficitu financií prinieslo aj problémy s nedostatkom parkovacích miest a to nielen v centre mesta, ale aj na sídliskách. Podľa mestskej koncepcie statickej dopravy z roku 2007, na území mesta Zvolen chýba asi 2300 parkovacích miest. Len na najväčšom zvolenskom sídlisku Západ je deficit asi 1300 miest a na sídliskách Sekier, Zlatý Potok a Podborová by bolo treba ďalších asi 1000.
Mesto v súčasnosti eviduje na svojom území 960 parkovacích miest a ďalších necelých 200 sa nachádza v rámci obytných blokov. Tie má nový nájomca zabezpečiť formou rezidenčných kariet.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM