Martin Károly Kultúra

Za Strom roka 2010 možno hlasovať do konca septembra

Ešte do 30. septembra je možné poslať hlas jednému z dvanástich finalistov ankety Strom roka 2010 a podporiť tak jeho ošetrenie. Poslaním ankety, ktorej ôsmy ročník vyhlásila Nadácia Ekopolis, je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudi

„Podľa aktuálneho stavu hlasovania zatiaľ vedie približne 700-ročný tis obyčajný z Pruského v okrese Ilava. Má však len o 23 hlasov viac ako v poradí druhý asi 350-ročný dub letný zo Želiezoviec v okrese Levice. Tretie miesto patrí ďalšiemu dubu letnému z Dubinného v okrese Bardejov, ktorý má približne 850 rokov a má o 70 hlasov menej ako dub zo Želiezoviec,“ informoval programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec.

Dodal, že zo 79 stromov, ktoré prihlásili do ankety ľudia z celého Slovenska, vybrala porota 12 finalistov. Najmladším z nich je 35-ročná vŕba biela z Košíc, so zaujímavým plazivým tvarom kmeňa a konárov. Najstarším je už spomínaný 850-ročný dub letný z Dubinného, ktorý patrí medzi najstaršie stromy v Európe.

Fotografie a príbehy stromov – finalistov sú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. Hlasovať je možné SMS správou, na korešpondenčnom lístku, pohľadnici alebo na internetehttp://www.ekopolis.sk/…om-roka.html

Anketu vyhodnotia 21. októbra a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2010. Odborníci urobia jeho dendrologický posudok a tí, ktorí ho do ankety navrhli, dostanú finančný príspevok 333 eur na jeho ošetrenie. Suma po 333 eur je určená aj na ošetrenie stromov, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste. Na ošetrenie stromov prispela Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Zdroj: TASR Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM