Jozef Sliacky Od Vás

Za vznikom najkrajšej knihy o regiónoch sú žiaci a učitelia dobronivskej Základnej školy

Žiaci a učitelia Základnej školy s materskou školou v Dobrej Nive boli iniciátormi vydania knihy Gavurky, ktorá tento rok získala 1. cenu v celoslovenskej súťaži o najkrajšiu knihu a propagačný materiál o Slovensku roku 2009.

Gavurky sú medzi verejnosťou dosiaľ nie príliš známe chránené prírodné miesto vzdialené asi dva kilometre od dediny. Kniha informuje o ojedinelom areáli, v ktorom sa nachádza niekoľko stoviek 200 až 400-ročných dubov. Cenu získala v kategórii kníh o krajoch a regiónoch.
„Gavurky sú miesto, kam v uplynulých rokoch chodili najmä zahraniční prírodovedci a znalci flóry a fauny, ale naši ľudia o ňom často nič nevedia,“ povedala TASR riaditeľa školy Mária Slosiariková. Jedným z cieľov knihy bolo toto aspoň sčasti zmeniť.
Okrem vzácnych dubov, z ktorých najväčšie majú obvod kmeňa viac ako šesť metrov, sa na ploche asi 57 hektárov nachádza aj viacero vzácnych rastlín a žije tam aj veľké množstvo živočíchov. Oblasť napríklad obýva asi 30 druhov netopierov, čo je na Slovensku rarita.
Škola získala na vydanie knihy grant 3300 eur z ministerstva školstva cez enviroprojekt. Publikácia vyšla vlani v lete v náklade 500 kusov. Dnes je ale už rozobratá. Vedenie školy ju okrem iného ponúkalo aj regionálnym školám ako doplnok k učebnici prírodovedy.
Pri jej zostavovaní pomáhali učiteľom a žiakom prírodovedci z Ústavu ekológie lesa SAV zo Zvolena a historici z Univerzity Mateja Bela v B. Bystrici. Časť knihy dopĺňajú kresby a literárne diela žiakov školy inšpirované návštevou Gavuriek.
Podľa starostky Marty Sýkorovej ochranári pripravujú v súčasnosti projekt ochrany Gavuriek. Areál by mal byť zaradený do IV. stupňa ochrany a mal by byť aj súčasťou európskych chránených území NATURA 2000. Sčasti to síce obmedzí pohyb v areáli, pre obdivovateľov prírody sa však naopak počíta s vybudovaním náučného chodníka, ktorý im tento krásny kúsok krajiny ešte viac priblíži.

TASR, Foto z Gavuriek Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM