Jakub Forgács Správy Samospráva

Zabojujte o stovky eur na svoj nápad. Mladých Zvolenčanov poteší NOVINKA

Mesto Zvolen opäť spúšťa výzvu na malé projekty občanov. Tentoraz však pribudla aj výzva pre mladých.

Ilustračný obrázok k článku Zabojujte o stovky eur na svoj nápad. Mladých Zvolenčanov poteší NOVINKA
3
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Súťaž „Krajšie priestory“ sa pred dvoma rokmi osvedčila. Vznikli zaujímavé projekty, ktoré oživili mestské lokality a komunitný život na sídliskách.

500 eur pre 3 projekty

Na Zlatom Potoku aktívne mamičky premenili Park J. D. Matejovie na „Živý park“. Ich činnosť začala maľovaním na chodník, domčekmi pre chrobáčiky či verejnou knižničkou a odvtedy v spolupráci s miestnymi poslancami a mestom dobudovali preliezačky pre deti, amfiteáter, začali robiť kultúrne a športové aktivity. V centre mesta zase občania svojpomocne opravovali ihrisko, na Západe vybudovali komunitnú záhradku. „Aj finančne nenáročný projekt, ktorý je zrealizovaný srdcom, môže priniesť pozitívnu zmenu pre širokú verejnosť a zmení aj vnímanie niektorých neobľúbených priestorov,“ hovorí Zuzana Kmeťová, jedna z realizátoriek „Živého parku“.

Mesto aj na základe pozitívnej spätnej väzby spúšťa výzvu „Krajšie priestory“ opäť. Prihlásiť sa môže každý, kto má nápad, ako zlepšiť život ľuďom vo svojom okolí, či už skrášlením nejakého priestoru alebo aktivitami, ktoré zblížia ľudí na sídliskách. Prihlásiť svoj projekt môže každý Zvolenčan, občianske združenie alebo neformálna skupina v termíne od 1. do 28. 2. Tri projekty, ktoré vyberie komisia, získajú 500 eur.

Novinka pre mladých

Samospráva ale prichádza aj s novinkou, od 1. februára spúšťa výzvu „Mesto (pre) mladých“ na projekty detí a mládeže. „V roku 2016 sme získali cenu Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom. Aj to nás motivovalo ešte viac rozmýšľať, čo deti v našom meste potrebujú,“ hovorí primátorka Lenka Balkovičová a dodáva, „dali sme im do rúk možnosť rozhodovať o použití finančného daru a oni si vybrali filmový klub. Chceme mládeži umožniť aktívne zapájanie sa do života v meste.“

Výzva „Mesto (pre) mladých“ je určená pre všetky deti a mladých do 25 rokov, ktorí žijú alebo študujú v meste Zvolen. Ak majú nápad, ktorý môže zlepšiť život ostatných mladých v meste a sú odhodlaní ho samostatne realizovať, môžu získať 400 eur. Financie získavajú tri najlepšie projekty. Viac informácií o oboch výzvach sa Zvolenčania dočítajú na webovej stránke mesta.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery z realizácie projektov v roku 2016!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krajšie priestory vo Zvolene
3
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM