Martin Károly Rôzne

Začala stavba preťaženej križovatky v Neresnici

Časté zápchy a preťaženú dopravu na križovatkách ciest I/50 a I/66 v zvolenskej časti Neresnica má vyriešiť nová mimoúrovňová križovatka a rekonštrukcia priľahlých ciest.

Stavbu, ktorá bude financovaná z eurofondov a štátneho rozpočtu odštartovali dnes stavebníci a investori za prítomnosti ministra dopravy Jána Figeľa poklepaním základného kameňa.

Je to preťažený a už nebezpečný dopravný uzol. Podľa meraní z minulého roku prechádza týmto úsekom denne takmer 36.000 vozidiel,“ povedal novinárom po slávnostnom akte minister.

Ako zdôraznil, je rád, že dochádza už aj na rekonštrukcie ciest I. triedy, ktoré boli v minulých rokov v tieni diaľnic a rýchlostných ciest. V tomto a nasledujúcich rokoch by sa malo začať s realizáciou opráv takmer 700 kilometrov ciest I. triedy, dominantne na východnom a strednom Slovensku.

Figeľ vyzdvihol aj výrazné zníženie ceny za stavbu zvolenskej križovatky, ktorá sa po súťaži znížila z plánovaných takmer 13 miliónov eur na zhruba 7,5 milióna eur s DPH. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť Cesty mosty Slovensko.

Šéf rezortu potvrdil, že v pláne rozpočtu na budúci rok sú aj stavby ďalších dôležitých úsekov v okresoch Zvolen a Detva a to Zvolen – Pstruša a Pstruša – Kriváň, v rámci výstavby rýchlostnej komunikácie R2.

Podľa generálneho riaditeľa Slovenskej správy ciest Pavla Pavláska by stavba mimoúrovňovej križovatky a príslušných objektov v Neresnici mala byť hotová do 24 mesiacov. „Predpokladám, že po dokončení tu výrazne klesne nehodovosť a značne sa zlepší aj ekológia,“ uviedol. Vodiči musia ale počítať s tým, že sa čiastočne obmedzí doprava, napríklad jej dočasným premiestnením či využívaním len jedného profilu.

Zdroj a foto: TASR

Neresnica
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM