Jakub Forgács Kultúra

Zámocké hry zvolenské odštartujú už o pár dní. Poznáme najväčšie lákadlá festivalu

Nadšenci divadla si už onedlho prídu na svoje. Obľúbené podujatie vo Zvolene otvorí Škola základ života, nasledovať bude ďalších 14 predstavení.

Ilustračný obrázok k článku Zámocké hry zvolenské odštartujú už o pár dní. Poznáme najväčšie lákadlá festivalu
Zdroj: DJGT

Slovenskou premiérou hry Jaroslava Žáka Škola základ života, ktorá je známa predovšetkým z medzivojnového filmového spracovania, odštartuje 9. júna 44. ročník Zámockých hier zvolenských (ZHZ). Hru, osadenú do dobových reálií, približuje dnešku hudba a pesničky, ktoré pozná aj mladá generácia.

Hru naštudovala režisérska dvojica Michaela Doleželová a Roman Vencl. Ako uviedli na dnešnej tlačovej konferencii vo Zvolene, v Českej republike bol tento titul uvedený po roku 1990 vo viacerých divadlách. Hudba, ktorá české inscenácie sprevádzala, ale vždy vychádzala z tamojších známych medzivojnových šlágrov. Keďže na Slovensku dobovej hudby nebolo tak veľa a ani medzi širším publikom nie je až taká známa, rozhodli sa hru dotvoriť mierne prearanžovanými hitmi dneška. Podľa Filipa Tailora, ktorý mal na starosti hudobné naštudovanie, v komédii o vzťahu študentov a ich učiteľov zaznejú napríklad piesne skupiny Elán, Pavla Haberu či Karla Duchoňa.

„Zámocké hry zvolenské sú významným podujatím tak pre naše divadlo, ako aj pre mesto Zvolen a návštevníkov zo širokého okolia. Medzinárodný festival organizujeme v spolupráci so Slovenskou národnou galériou Bratislava – Zámok Zvolen. Vďaka tejto spolupráci si diváci budú môcť opätovne vychutnať hviezdne spojenie súčasného divadelného umenia s unikátnym historickým nádvorím Zvolenského zámku,“ uviedla riaditeľka DJGT Jana Raffajová.

Pozvanie na festival prijali popredné slovenské i české divadlá. Z programovej skladby si vyberú priaznivci kvalitných komédií, klasických titulov, silných historických tém. Nechýba ani autentický folklórny muzikál a predstavenia pre deti a mládež. Mottom aktuálneho ročníka je Putovanie k hviezdnym snom.

Okrem domácej scény Divadla J. G. Tajovského sa predstavia ďalšie obľúbené slovenské divadlá ako Radošinské naivné divadlo, Divadlo A. Bagara v Nitre, Divadlo J. Záborského v Prešove, Spišské divadlo, Divadlo J. Palárika v Trnave, bratislavské Divadlo Nová scéna, Štúdio L+S a tiež Slovenské národné divadlo. Do Zvolena zavíta aj detské divadlo pre deti PIKI s rozprávkou Pes (prí)tulák.

Obzvlášť atraktívne sú české inscenácie. Městské divadlo Zlín prichádza s titulom Mezi nebem a ženou, Těšínské divadlo zaplní nádvorie originálnym folklórnym muzikálom Kubo podľa známej slovenskej veselohry. Tretím českým hosťom je Národní divadlo Brno a inscenácia Saturnin. „Táto kultová česká humoreska, situovaná do prvorepublikovej atmosféry, je plná oslobodzujúceho humoru a je doplnená o živú swingovú kapelu,“ doplnila dramaturgička DJGT Uršuľa Turčanová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM