Stanislav Černák Kultúra

Zámocké hry zvolenské sa už blížia: Preštudujte si, čo všetko pripravili organizátori 42. ročníka

Pomaly sa už blíži obľúbený festival Zámocké hry zvolenské, ktorý zaznamená svoje 42. pokračovanie. ZHZ štartujú 5. Júna, budú bez opery. Prečítajte si čo všetko prichystali organizátori pre jeho návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Zámocké hry zvolenské sa už blížia: Preštudujte si, čo všetko pripravili organizátori 42. ročníka
Zdroj: TASR

Festival Zámocké hry zvolenské (ZHZ) bude tento rok už bez opernej časti. Štátna opera Banská Bystrica ako spoluorganizátor hier sa rozhodla organizovať vlastný operný festival Operalia a nebude sa už podieľať na ZHZ. Opera tak opúšťa festival po takmer 40 rokoch.

Ako uviedla dramaturgička Divadla J. G. Tajovského Uršuľa Ferenčuková, motto 42. ročníka ZHZ je Blízke stretnutia hviezdneho druhu. „Motto avizuje, že festival aj tento rok ponúkne divákom neopakovateľné stretnutia s hereckými hviezdami pod nočnou oblohou, v magickom priestore medzi nebom a zemou, medzi dňom a nocou, medzi hercami a divákmi,“ povedala.

Festival otvorí 5. júna čierna komédia Arzenik a staré dámy, ktorá kombinuje detektívne, komediálne, psychologické a hororové prvky so suchým anglickým humorom. Príbeh dvoch odhodlaných starých dám a ich originálnych synovcov prináša salvy smiechu, ale i námety na zamyslenie či vtipné pohľady na vážne témy. Režisérom inscenácie je Gustav Skála, český režisér, choreograf a dramatik. Na zámockom nádvorí pred časom režíroval inscenácie Kapitán Fracasse a Alžbeta Báthoryčka, vo zvolenskom divadle rodinný muzikál Cesta okolo sveta za osemdesiat dní.

Počas dvoch týždňov trvania ZHZ môžu diváci navštíviť tucet večerných predstavení. Okrem novej premiéry zaradilo DJGT do programu aj svoj najnovší titul Orol tatranský v rámci 200. výročia narodenia Ľ. Štúra. Z hostí sa predstavia divadlá Štúdio L+S, Radošinské naivné divadlo, Divadlo J. Palárika Trnava, Divadlo J. Záborského Prešov, Spišské divadlo, Slovenské komorné divadlo Martin, Divadlo A. Bagara Nitra. S dopoludňajšou rozprávkou sa predstaví Divadlo Actores Rožňava. Na zámku bude hosťovať aj SĽUK s tanečnými etudami Chorea Slovaca. Z českých divadiel diváci uvidia muzikál Noc na Karlštejne v podaní Mestského divadla Brno a pútavý Kabaret Astragal Mestského divadla Zlín.

Festival Zámocké hry zvolenské je najstarší plenérny profesionálny divadelný festival na Slovensku. Vznikol v roku 1974 z iniciatívy zvolenského divadla. Postupne prešiel viacerými zmenami: po piatich rokoch pribudla operná časť, priestor na zámockom nádvorí sa otvoril divadlám z celého Slovenska a neskôr boli prizývané i zahraničné divadlá.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM