Rôzne

Zapojíte sa do veľkého upratovania Zvolena? Odmena pre najšikovnejšiu mestskú časť je poriadne lákavá

S jarou prichádza aj veľké čistenie mesta od odpadu. Vo Zvolene však nie je v hre len skrášlenie ulíc. Usilovnosť sa tu veru vyplatí!

Ilustračný obrázok k článku Zapojíte sa do veľkého upratovania Zvolena? Odmena pre najšikovnejšiu mestskú časť je poriadne lákavá
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

V meste prebieha súčasne viacero brigád, ktorých cieľom je očistiť po zime prírodu od odpadkov. Obyvatelia si už mohli všimnúť veľkokapacitné kontajnery, ktoré postupne prechádzajú všetkými mestskými časťami. Niektoré združenia dokonca iniciatívne zorganizovali vlastné brigády.

Dobrovoľníkov podporia firmy

Z príležitosti Dňa Zeme preto magistrát vyzýva verejnosť, aby si skrášlila aj svoje okolie. „Pôjde o spoločnú jarnú brigádu, ktorá sa uskutoční na všetkých sídliskách vo Zvolene. V mestských častiach zastrešujú tieto aktivity občianske združenia alebo výbory mestských častí. Je potrebné kontaktovať predsedu vášho výboru mestskej časti s informáciou, ktorú lokalitu chcete skrášliť,“ hovorí hovorkyňa mestského úradu Eva Ježovičová. Mesto dodá jednotlivým skupinám vrecia a následne vyzbierané smeti odvezie. Ísť by malo o bežný odpad, vyskytujúci sa v prírode, ktorý špatí okolie.

Akcia oslovila aj firmy, z ktorých jedna ocení najaktívnejšie sídlisko nápojmi a ďalšia zase dodá poukážky na nákup dobrôt pre dobrovoľníkov. Prispieť môžu aj samotní dobrovoľníci. Dôležité je pri akcii sa aj zabaviť.

Lákavá odmena

Viaceré združenia a mestské časti plánujú na záver akcie posedenie pri guľáši alebo inú aktivitu. Pre konkrétne aktivity je potrebné sledovať webovú stránku mesta a komunikovať s výbormi mestských častí, či združeniami ako Občania Sekier-Môťová, občianske združenie Zvolen-Západ či Podborovský spolok. Heslom akcie je Spolu vyzbierame viac a niekoľko dní predtým sa do nej zapájajú aj základné a stredné školy vo Zvolene.

„Keby každý druhý Zvolenčan pozbieral jedno 60 l vrece odpadu alebo smetí zo svojho okolia, bude to 1 260 000 l odpadu. A začneme sa cítiť ako malé Rakúsko, aspoň čo sa čistoty týka,“ dodal Robert Olšiak zo združenia Podborovský spolok. Tá najšikovnejšia mestská časť napokon získa tzv. zelenú bodku, teda vybranú lokalitu, ktorú mesto za odmenu premení na relaxačnú zónu.

Jediné, čo môže zabrániť úsiliu dobrovoľníkov je napokon len veľmi zlé počasie. „V takom prípade akciu preložíme,“ dodáva Ježovičová.

Čítajte tiež:

Iní študenti môžu o podobnom vegete iba snívať… Nápad zvolenských gymnazistov zaujal aj missku

Zvolen rozosmial humor stand up komikov: V závere prišlo vskutku nečakané prekvapenie! :)

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Zvolen
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM