Monika Obrtalová Rôzne Rôzne

Zatiaľ jediným investorom je firma z Bystrice

Zatiaľ jediným investorom v priemyselnom parku vo Vígľaši, ktorý s pomocou eurofondov dobudovali na jeseň 2008, je banskobystrická spoločnosť Protel. Na ploche asi 3,2 hektára tam začiatkom tohto roku postavila fotovoltaickú elektráreň. Momentálny st

„Za tých niekoľko mesiacov, čo som vo funkcii, som rokoval so štyrmi záujemcami o vybudovanie závodov, či menších prevádzok. Definitíva však zatiaľ ani u jedného nepadla,“povedal starosta Vígľaša. Záujem je najmä o strojárske prevádzky, pričom potencionálni investori pochádzajú zo Slovenska, Francúzska a Belgicka. Každý chce zamestnať približne 50 ľudí, čo by mohlo celkovo priniesť asi 200 pracovných miest. Obec okrem individuálnych rokovaní s investormi neustále spolupracuje aj so štátnou agentúrou SARIO.

Samospráve, ako iniciátorke projektu priemyselného parku spravila škrt v rozpočte nastupujúca hospodárska kríza. Park totiž dobudovali práve v čase, keď sa na Slovensku začali prejavovať jej prvé príznaky. Vlani možnosť investovať v parku zamietla aj nemecká spoločnosť Burgmaier, ktorá mala byť prvý veľkým investorom. Spoločnosť mala už aj vydané územné rozhodnutie na výstavbu závodu na strojárskej komponenty a to na území o rozlohe asi 7,7 hektára. Zamestnať mala asi 250 ľudí. Svoje najnovšie aktivity však presunula do pripravovaného priemyselného parku v Šalkovej pri Banskej Bystrici.

Obec na vybudovanie parku získala príspevok 1,68 milióna eur z eurofondov. Z celkovej sumy sa na financovaní piatimi percentami podieľala aj obec. Na spolufinancovanie a výkupy pozemkov si vígľašská samospráva zobrala úver vo výške asi 300 tisíc eur. Ten koncom roku 2009 aj splatila.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM