Jana Mlynarova Rôzne

Záujem o kúpu živých stromčekov klesá, zákazníci preferujú umelé

Záujem o kúpu živých vianočných stromčekov v posledných rokoch oproti minulosti v časti banskobystrického regiónu klesá.

„Pred niekoľkými rokmi sme predali v jednej sezóne 1000 a viac kusov vianočných stromčekov, v priebehu posledných troch rokov predaj klesol na približne 500 stromčekov,“ objasnil pre TASR Jozef Zimmermann z Odštepného závodu (OZ) Žarnovica patriaceho pod Lesy SR, š. p.(LSR š.p.).
Dodal, že OZ Žarnovica má šesť lesných správ a zaberá územie troch okresov, a to okresu Žarnovica, Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica. To tvorí vyše 50 % lesov v regióne.
Zimmermann očakáva, že o stromčeky pochádzajúce z ich OZ bude menší záujem aj tento rok. Obchod s nimi už totiž nejde tak dobre ako kedysi. Pokles záujmu môže súvisieť tiež s ponukou veľkého množstva umelých stromčekov vyrábaných na Slovensku a tiež dovážaných z okolitých štátov. Tie podľa Zimmermanna nielenže spĺňajú dizajn živého stromčeka, ale kto si takýto stromček kúpi, robí to s vedomím, že v budúcoročnom predvianočnom zhone bude mať o jednu starosť menej.
Zákazníci, ktorí sa predsa len rozhodnú pre živý strom, majú väčšinou záujem o smrek obyčajný, borovicu sosna a borovicu čiernu. „Predaj sa vykonáva na každej lesnej správe, a to v počte približne 100 až 150 ks na jednu správu,“ objasnil Zimmermann.
Cenník vianočných stromčekov v tomto roku v OZ Žarnovica meniť nebudú. „Ostáva taký ako v roku 2008 pre celé LSR, š. p., s tým, že smrek, borovica či jedľa do dvoch metrov nestoja viac ako 10,5 eura bez DPH (316,32 Sk).“
Stromčeky si zákazníci v lese vybrať nemôžu, predaj sa výhradne realizuje na lesných správach, kde je možnosť vybrať si stromček čo do výšky, druhu a hustoty praslenov. Keďže krádež vianočných stromčekov z lesov sa nedá vylúčiť, v predvianočných dňoch aktivizujú v rámci lesného závodu činnosť lesnej stráže, čím sa eliminujú uvedené priestupky.
Vianočné stromčeky, ktoré sa nepredajú, nevyjdú nazmar. „V posledných rokoch je možnosť tieto stromčeky štiepkovať na lesnom závode a následne tento materiál využiť na vykurovanie v centrálnej kotolni,“ objasnil Zimmermann. Zdôraznil však, že doteraz nemali tak veľa nepredaných stromčekov.
V OZ Žarnovica je približne 25 % ihličnatých lesov, 75 % tvoria listnaté porasty. Výroba vianočných stromčekov sa preto viac realizuje na ihličnatých lesných závodoch. Tam sa zaoberajú výrobou stromčekov v lesných škôlkach, uzavrel Zimmermann.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM