Tomas Gemza Kultúra

Záujem o služby krajskej knižnice z roka na rok stúpa

Trend zvyšovania záujmu o služby knižníc pociťuje aj Krajská knižnica Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene. Napríklad vlani zrealizovala 406.222 výpožičiek.

V porovnaní z predchádzajúcim rokom ich počet vzrástol o 1274. Počas roka navštívilo knižnicu 122.365 návštev­níkov a inštitúcia zaznamenala aj ďalších 185.230 virtuálnych návštevníkov prostredníctvom vlastnej webovej stránky.
Podľa riaditeľky Miloty Torňošovej nárast čitateľov súvisí aj s tým, že veľmi veľa populácie aj v strednom veku si zvyšuje kvalifikáciu externým štúdiom na vysokých školách. „Takéto štúdium potrebuje veľa odbornej literatúry a veľa zdrojov,“ uviedla pre TASR.
Veľkú úlohu však zohráva aj vysoká cena kníh a v neposlednom rade marketing knižníc, ktorý má za úloju prilákať do knižníce čo najviac návštevníkov. Za pomoc v tomto smere považuje aj kultúrne poukazy, ktorými môžu deti a mládež, ale aj pedagógovia platiť členský poplatok.
Trend podľa riaditeľky smeruje k zvyšovaniu využívania on-line služieb. „Je to tak ako keď potrebujeme nejakú službu – najradšej všetko chceme hneď, teraz a lacno,“ podotkla.
Knižničný fond KKĽŠ dosiahol vlani počet 181.501 knižničných jednotiek. Knižnica zároveň evidovala 331 titulov dochádzajúcich periodík, z toho 31 zahraničných.
Prostredníctvom medziknižničnej výpožičnej služby zrealizovala vlani vypožičanie 1223 knižničných jednotiek, z toho od iných knižníc 194 a iným knižniciam 1029. Významný nárast o 18,85 % dosiahli výpožičky pre iné knižnice. „Medziknižničná výpožičná služba má dlhodobo stúpajúcu tendenciu aj v dôsledku možnosti elektronického objednávania a elektronického dodávania dokumentov,“ pripomenula Torňošová.
Počas roka 2010 knižnica zabezpečila pre registrovaných používateľov 4507 rezervácií. Aj počet rezervácií má stúpajúcu tendenciu, v porovnaní s predchádzajúcim obdobím ich počet vzrástol o 17,7 %.
KKĽŠ vlani zaregistrovala 14.023 používa­teľov. Oproti predchádzajúcemu obdobiu bol aj tu zaznamenaný nárast počtu čitateľov a to o 897. Z celkového počtu zaregistrovaných používateľov tvorili deti do 15 rokov 22,45 % a počet zaregistrovaných detí tak medziročne narástol o 14 %.
Knižnica sprístupňovala počas roku pre svojich používateľov 16 PC s pripojením na internet. Bezplatné internetové služby knižnice využilo 28.423 ľudí.
Naďalej spracovávala regionálne dokumenty, budovala a sprístupňovala on-line článkovú regionálnu databázu okresov Detva, Krupina a Zvolen, ktorá v roku 2010 dosiahla 32.500 záznamov. V roku 2010 vydala aj tri edičné tituly: časopis pre deti Čítajko, periodikum Knihovnícky spravodaj a biografický slovník Literárne osobnosti mesta a okresu Detva.
KKĽŠ navyše pripravila a zrealizovala 262 kultúrno-spoločenských podujatí ako sú besedy so spisovateľmi, krsty kníh, autorské čítania, knižné konferencie či literárne súťaže.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM