Stanislav Černák Rôzne

Zaujímavé cifry o Zvolene: Tipnite si, aký je v okrese priemerný plat!

Nedávno zverejnil portál Platy.sk zaujímavý prieskum o priemerných zárobkoch Slovákov. Pomerne výrazné rozdiely panujú aj medzi priemerným platom v rôznych okresoch Slovenska a rôznymi profesiami. V okrese Zvolen je priemerná mzda 766 eur.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé cifry o Zvolene: Tipnite si, aký je v okrese priemerný plat!
Zdroj: Webnoviny.sk

Na Slovensku sa výška priemerného platu pohybuje na hranici 854 eur, no tento plat reálne nepoberá 59% Slovákov. Polovica našich obyvateľov má plat nižší ako 784 eur. Z prieskumu ďalej vyplýva, že 25% ľudí na Slovensku zarába menej ako 603 eur a také isté percento má na výplatnej páske každý mesiac viac ako 1 042 eur. Najlepšie zarábajúci Slováci, ktorých je zhruba 10%, majú plat vyšší ako 1 395 eur.

Viac ako polovica ľudí u nás nezarába priemernú mzdu

V okrese Zvolen je priemerný plat o 88 eur nižší, ako ten celoslovenský a je na úrovni 766 eur. Túto sumu však reálne nepoberá 56% obyvateľov nášho okresu. Pre porovnanie v susednom Banskobystrickom okrese je priemerný plat na úrovni 819 eur, no 60% ľudí v ňom žijúcich zarába menej, ako je priemer. „Hmm, toto je veruže zaujímavý prieskum. Zarábam podstatne menej a čo aj počúvam od priateľov a známych, tak každý sa len trápi a prežíva. Veruže ani ich platy nedosahujú úroveň, tohto údajného priemeru. Reálne si myslím, že percento ľudí, ktoré nedosahuje túto úroveň je asi aj vyššie,“ zdôveril sa nám pán Milan.

„Kebyže je moja mzda na úrovni tohto priemeru som naozaj veľmi spokojný. Teraz doslova ledvac vyžijem. Môj plat sa pohybuje na úrovni 400 eur. Poznám pár ľudí, ktorí zarábajú tento priemer alebo o niečo viac, ale je ich fakt minimum. Človek by sa aj ozval, ale v dnešnej dobe je rád, že má aspoň aký-taký pravidelný príjem,“ doplnil pána Milana mladík Pavol.

„Kiež by som mala aspoň ten priemerný plat. V robote sa nezastavím a robím za minimálnu mzdu. Veľmi ťažko je žiť v dnešnej dobe,“ zakončila Zvolenčanka Zuzka.

Najlepšie zarábajú vrcholoví manažéri

Muži na Slovensku zarábajú v priemere od 525 do 1539 eur. Platy žien sa pohybujú nižšie, od 442 eur do 1 152 eur. Najvyrovnanejšie platy majú u nás ľudia pracujúci v pomocných prácach, štátnej správe a samospráve, administratíve, či školstve. Platové rozmedzie medzi tými najlepšie a najhoršie zarábajúcimi v týchto oboroch je zhruba 40% – 50%.

Najväčší spomínaný rozdiel nájdeme u ľudí pracujúcich v legislatívnej oblasti, kde platový rozdiel dosahuje až 70%. Čo v realite znamená, že v tomto obore sa najnižší plat pohybuje na úrovni 457 a tí najlepšie zarábajúci dostávajú 1 543 eur. Vo vrcholovom manažmente sa priemerne zarába 2 169 eur, pričom najvyššie postavení manažéri majú mesačne aj 3 999 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM