Stanislav Černák Rôzne

Zaujímavý nápad vo Zvolene: Aha, ako dokážu využiť staré bicykle

Máte doma starý bicykel, ktorý už nikto nepoužíva, alebo ste naopak zamilovaný do jazdy na dvoch kolesách? Tak nasledujúce riadky čítajte pozorne. So zaujímavou myšlienkou totiž prišiel zvolenský cykloklub. O čo presne ide?

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý nápad vo Zvolene: Aha, ako dokážu využiť staré bicykle
Zdroj: Dnes24.sk

Jazdiť po Zvolene na bicykli sa dá, aj keď človek žiadny bicykel nevlastní. Cykloklub TUZVO, ktorý založili študenti zvolenskej Technickej univerzity, rozvíja myšlienku zdieľania bicyklov. „Je to zároveň aj mikroprojekt v rámci Sokratovho inštitútu, ktorý realizuje Živica. S týmto nápadom prišlo pred pár rokmi Združenie Slatinka. Ide o požičiavanie si bicyklov v rámci jednej komunity. Každý, kto sa zaregistruje, získa kódy od zámkov na bicykloch, ktoré nájdu odstavené pri internátoch a na námestí. Bicykle môžu využívať na jazdy po meste a výlety do okolia,“ priblížil pre Zvolen 24 cykloaktivista Róbert Podoba.

V súčasnosti jazdí po Zvolene presne štrnásť takýchto bicyklov. V minulom roku zakladatelia cykloklubu vyrobili a rozmiestnili okolo školy cyklostojany. Na jar chcú rozšíriť ponuku bicyklov o nové vyzbierané kúsky, ktoré počas zimy spoločne spojazdnia. Preto prišlo so zaujímavým nápadom: organizujú zbierku starých bicyklov po Zvolene. Takto bude môcť cykloklub uspokojiť nových záujemcov. K zdieľaniu bicyklov sa môžu pripojiť aj Zvolenčania, ktorým sa projekt zapáči.

„Cykloklub TUZVO sa svojimi aktivitami v prvom rade snaží spopularizovať cyklodopravu v meste. Zachrániť nepoužívané bicykle. Dať ľuďom možnosť jazdiť na nich a ukázať, že bicykel patrí do mesta,“ povedal o činnosti klubu Podoba.

Viac informácií nájdete na fb fanpage Cykloklub TUZVO. Darcovia bicyklov sa môžu ozvať na cykloklubtuzvo@gmail.com. „Prijímame akékoľvek bicykle, aj nepojazdné. My ich vyzdvihneme, opravíme a zapojíme do požičiavania. Dajme nepoužívaným bicyklom druhú šancu,“ dodal cykloaktivista.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM