Martin Károly Rôzne

Železný hasič 2011 – tituly ostali doma

V areáli Technickej univerzity (TU) vo Zvolene sa vo štvrtok 24. novembra uskutočnil 10. ročník súťaže O putovný pohár katedry protipožiarnej ochrany – Železný hasič 2011.

Táto súťaž je tradične určená pre študentov vysokých a stredných škôl so zameraním na ochranu pred požiarmi a pre členov dobrovoľných hasičských jednotiek. Podujatie pripravila Katedra protipožiarnej ochrany Drevárskej fakulty TU vo Zvolene v spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom (DHZ) pri TU vo Zvolene a ďalšími spoluorganizátormi.

Úlohou súťažiacich bolo roztiahnuť dva 40-metrové „B“ prúdy, prekonať dva metre vysokú bariéru, stočiť dve hadice do boxov, prejsť po kladine s rozvinutím 10 metrového útočného prúdu s pripojením na rozdeľovač, ale napríklad aj preniesť figurínu cez tunel či vybehnúť do siedmeho poschodia budovy Študentského domova.

Z pôvodne zaregistrovaných 70 účastníkov sa na postavilo 67, z toho 12 v kategórii žien,“ prezradil nám jeden z organizátorov a zároveň aj súťažiaci Ivan Chromek. „Okrem domácej TU vo Zvolene, súťažili už tradične hasiči z VŠB – TU v Ostrave, UNO M. Zrínyiho z Budapešti, TU v Košiciach, ŽU v Žiline, A PZ v Bratislave, SŠPO MV SR v Žiline + SOŠ stavebná v Žiline a SOŠD vo Zvolene. DHZ reprezentovali súťažiaci z DHZ Sološnica, DHZ Vyšný Slavkov, DHZ Spišské Podhradie, DHZ Bystričany, DHZ Drienov, DHZ Hozelec, DHZ Kráľova Lehota a DHZ Partizánska Ľupča. Napriek veľkej snahe, ktorej výsledkom bol najväčší počet štartujúcich v histórii, organizátori nemohli zaregistrovať všetkých záujemcov, najmä z radov DHZ.

Ako prvý vybehol na trať Dominik Ralbovský z DHZ Sološnica. Napriek svojmu času (3:29,47 min.), sa na prvom mieste neudržal dlho. Poradie začali poriadne premiešavať najmä pretekári z druhej polovice štartového pola. S číslom 45 sa do čela dostal trojnásobný víťaz týchto pretekov, Michal Libiček, tohto roku štartujúci za DHZ TU vo Zvolene. Čas 3:30,77 min. bol o 6 sekúnd lepší, ako jeho vlaňajší víťazný čas. Všetci čakali, ako na túto výzvu odpovedia všetci ďalší papieroví favoriti. S číslom 51 sa rozhodol do konečného poradia prehovoriť Michalov veľký kamarát, ale aj súper, Ján Ondruško z TU vo Zvolene. A výsledok 3:30,74 min. bol riadnym prekvapením. Oproti vlaňajšku sa zlepšil o 17 sekúnd. Ale ani tento výsledok nebol konečný. Víťazným časom sa stal čas 3:28,47 min., ktorý dosiahol Ján Šikula, štartujúci s číslom 57, taktiež z TU vo Zvolene. Tento stav nezmenil ani Ján Haderka z VŠB – TU v Ostrave, vlani celkovo tretí, ktorý so štartovným číslom 60 dosiahol čas 3:32,00 min. Takže Michal Libiček našiel nielen dvoch premožiteľov, ale zároveň – po skončení štúdia na TU vo Zvolene – možno aj dvoch svojich športových nástupcov.

V kategórii žien bola iná situácia. Nešlo o tak tesné rozdiely, akurát, oproti vlaňajšku, si vymenili miesta prvé dve pretekárky. Víťazkou sa stala Katarína Pecháčková z TU vo Zvolene s časom 4:48,00 min, pred druhou Kristýnou Kutilovou z VŠB-TU v Ostrave, ktorá za ňou zaostala o 11 sekúnd. Katarína Pecháčková potvrdila očakávania, nakoľko, začiatkom mesiaca vyhrala vo svojej kategórii podobné preteky v Ostrave. Tretie miesto obsadila Farkasinszki Mariann z UNO M:Zrínyiho v Budapešti, s časom rovných 5 minút.

Na pretekoch nás zaujal aj jeden zaujímavý moment. Mohutné skandovanie a sprievod tých, ktorí už mali nástrahy trate za sebou, sprevádzali do cieľa posledných dvoch pretekárov. Týmito pretekármi boli László Komjáthy a Ivan Chromek, ktorí sa rozhodli absolvovať trať spoločne. Ako záver všetkých úspešných ročníkov v histórii pretekov, s prívlastkom TFA, so symbolickým číslom 10 na prilbách. Obidvaja sú pedagógovia. Prvý z Univerzity národnej obrany M. Zrínyiho z Budapešti a druhý z miestnej Technickej univerzity vo Zvolene. Aj týmto spôsobom vyzdvihli medzinárodnú úroveň pretekov a poukázali na priateľstvo bez rozdielov národností, aké sa rodí len na športovom poli.

V konečnom dôsledku naozaj až tak nešlo o dosiahnuté časy,“ povedal po skončení podujatia Ivan Chromek. „Každý, kto prišiel do cieľa, získal certifikát o absolvovaní pretekov. Lebo, pri týchto pretekoch ide v prvom rade o prekonanie samého seba a nie o umiestnenie vo výsledkovej listine. A tento rok zvládli preteky všetci. O kvalite súťažiacich hovorí skutočnosť, že lepší čas, ako mal vlani víťaz, dosiahlo celkovo až 5 pretekárov! Navyše, z tých, čo sa postavili na štart v obidvoch rokoch, všetci dosiahli svoje osobné rekordy.

Text a foto: Martin Mázor

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM