Monika Obrtalová Rôzne

Žena (61) dostala chrípku, otravu krvi a stratila vedomie!

Chrípka stále strpčuje život aj v banskobystrickom regióne. Oproti minulému týždňu ju dostalo o vyše desať percent viac ľudí. Jedna z pacientiek však mala poriadnu smolu. Choroba u nej prepukla v tak závažnej podobe, že vzápätí začala mať problém s d

Na základe hlásení 47 percent lekárov pre deti a dorast a rovnakého percenta doktorov prvého kontaktu pre dospelých, v bystrickej župe tento týždeň výskyt akútnych respiračných ochorení v medzitýždňovom porovnaní vyskočil o 10,1 percenta a výskyt chrípky o 2,6 percenta.

Lekári v našom regióne ale evidovali aj prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI)! Ide o 61-ročnú ženu z okresu Žarnovica, ktorú hospitalizovali na internom oddelení JIS v Žiari nad Hronom s vysokou teplotou, skráteným dýchaním, hnačkami, ale dokonca aj zvracaním a s poruchami vedomia.

Doktori pacientke zistili obojstranný zápal pľúc aj otravu krvi. Zapojili ju na umelú ventiláciu, pričom virologické vyšetrenie potvrdili chrípku typu B. Žena patrila s vysokým krvným tlakom medzi rizikovú skupinu, navyše nebola očkovaná ani proti chrípke či pneumokokom.

V tomto týždni evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva v absolútnych číslach až 4 588 chorých na akútne respiračné ochorenia. Z toho chrípka sa vyskytla v 510 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 167 ľudí na 100-tisíc obyvateľov. Najvyšší počet chorých je v absolútnych číslach v okrese Revúca, kde evidujú lekári takmer 703 prípadov,

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM