Nicole Regecová Kultúra

Žena, ktorá život zasvätila folklóru. V centre mesta vzdajú hold zosnulej Zvolenčanke

Stala sa priekopníčkou folklóru na celom Slovensku, pred pár mesiacmi nás však navždy opustila. Pod Pustým hradom sa bude spomínať na ženu, ktorá milovala tradície.

Ilustračný obrázok k článku Žena, ktorá život zasvätila folklóru. V centre mesta vzdajú hold zosnulej Zvolenčanke
Zdroj: Radoslav Kuric

Okrem hudobných či speváckych vystúpení bude najbližšie zvolenské korzo venované významnej osobnosti Zvolena. Mária Mázorová bola folkloristka, pedagogička, choreografka a zakladateľka dvoch známych slovenských folklórnych súborov Zornička a Marína. V meste pod Pustým hradom sa teraz dočká pocty.

Prvé korzo bohužiaľ skončilo predčasne, kvôli lejaku. To druhé sme zažili len nedávno – uplynulý víkend. Počasie tak začalo hrať do karát a zostáva dúfať, že platí – do tretice všetko dobré. Už najbližšiu nedeľu 19. júna sa môžete tešiť na ďalší podvečer plný zaujímavého programu v srdci Zvolena.

„Tretie korzo poteší najmä milovníkov folklóru, pretože si v ňom prostredníctvom našich najznámejších domácich folklórnych súborov Marína a Zornička spomenieme na pani Mázorovú,“ objasňuje hlavnú myšlienku podujatia Radoslav Kuric. „Tá celý svoj život zasvätila folklóru a mestu Zvolen. V tomto obore sa stala priekopníčkou na celom Slovensku. Žiaľ, tento rok nás navždy opustila. Prostredníctvom jej blízkych by sme jej takto chceli vzdať poctu,“ hovorí moderátor. Dodáva, že mnohí ľudia si ani neuvedomujú, akú legendu toto mesto zažilo.

Na akcii vystúpi aj mladá muzikálová speváčka Kristína Vrecková. Zaspieva dokonca celoslovensky známa herečka Eva Pavlíková. Tá momentálne pôsobí v Divadle Andreja Bagara v Nitre: „Jej vystúpenie bude určite stáť za to. Dovolím si povedať, že Eva sa už radí medzí herecké legendy.“ Večer sa predstavia aj žiaci Hudobno-tanečného štúdia Zvolen so svojím programom.

Detská zóna bude už klasicky patriť skupine Tri oriešky a aktivitám od škôl Montessori a Quo Vadis. Rozprávku Čarovný klobúk zahrá ochotnícke Divadlo Zelienka. V obývačke Fun Zóny bude prebiehať občianska diskusia.

Čítajte tiež:

Obľúbený remeselný trh je späť. Zvolenčanov láka na raw čokoládu aj ďalšie dobroty

Výber najlepšieho, čo ponúka týždeň. Pestrý prehľad akcií vo Zvolene

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM