Marcel Mojžiš Rôzne

Zlá správa! Vo Zvolene zanikli všetky mliečne automaty :(

Zvolenčania sa ku kvalitnému mlieku dostanú oveľa ťažšie. V meste prestali fungovať všetky mliečne automaty. Ľudia tak po prečítaní oznamu sklamane odchádzajú. Prevádzkovateľ však sľubuje v budúcnosti predaj opäť obnoviť.

Mliečne automaty, ktoré v lete 2010 vznikli na troch miestach vo Zvolene, už nevydávajú mlieko. Ich prevádzkovateľ prestal odberať surovinu od očovského družstva a oznam na nich už iba upozorňuje ľudí, že sú dočasne uzatvorené.

„Je to rozhodnutie prevádzkovateľa, každopádne predaj mlieka z mesiaca na mesiac klesal,“ povedal šéf družstva Ján Maľa. Očovania dodávali mlieko do zvolenských mliečnych automatov od marca 2011. „Ešte vlani na jar sme do automatov dodali zhruba 10 000 litrov mlieka mesačne, teraz na jar to bolo len 800 litrov,“ uviedol Maľa. Prevádzkovateľ automatov ale podľa neho chce predaj neskôr opäť rozbehnúť.

Dôvodov poklesu záujmu o nespracované mlieko je viacero. „Ľudia sú stále pohodlnejší a nakúpia si radšej cenovo porovnateľné trvanlivé mlieko vo väčších množstvách z hypermarketov,“ hovorí predstaviteľ družstva. Podobne ako reťazce, aj oni museli medziročne po turbulenciách na trhu s mliekom zvýšiť cenu. Kým ešte pred rokom automat inkasoval 50 centov za liter, tento rok ho už predávali za 60 centov.

V okrese tak zostalo jediným distribútorom čerstvého kravského mlieka družstvo v Pliešovciach. Podľa jeho predsedu Jána Sýkoru automat, ktorý je umiestnený na prízemí domu služieb v centre obce, je stále v prevádzke. Napríklad v januári tohto roku si z neho ľudia odobrali v priemere 90 litrov mlieka za deň.

Družstvo má ale aj pojazdný mliečny expres, ktorý tri dni v týždni predáva mlieko na stabilných miestach vo Zvolene a ďalšie tri dni „obehne“ 27 obcí okresu. Tento automat predal za január v priemere 577 litrov mlieka za deň.

zvolen24/tasr ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM