Eva Drugdová Rôzne Správy

Známi Zvolenčania a Veľká noc: Ako sviatkovali Balkovičová, Sarvašová, či Valenta?

Umývanie sa v potoku či odkladanie omrviniek zo stola už mnoho ľudí nepozná. Čo ale hovoria na veľkonočnú výzdobu, oblievanie vodou či šibanie známi Zvolenčania?

Ilustračný obrázok k článku Známi Zvolenčania a Veľká noc: Ako sviatkovali Balkovičová, Sarvašová, či Valenta?
16
Galéria

Je zrejmé, že veľkonočné zvyky ustupujú do úzadia a pani primátorka Lenka Balkovičová tiež nie je veľkým zástancom tradícií: „Priznám sa, že veľkonočné tradície už v našej rodine majú ustupujúci trend. Sviatky využívame skôr na rodinné stretnutia a väčšinou ich trávime mimo domova.“ Tento rok však plánovali privítať rodinu vo Zvolene.

Zdroj: archív Svetlany Sarvašovej

Vyzdobený dom, ale bez vody

Ako mnohé ženy, ani herečka DJGT Svetlana Sarvašová neobľubuje veľkonočné oblievanie studenou vodou: „Môj muž je v tomto chvalabohu normálny, takže dostanem len jemnú vlhkú frčku na tvár a to je všetko.“ Takým bol aj tohtoročný Veľkonočný pondelok, ktorý prežila bez „otravných kupačov“ a namiesto vedra vody sa jej dostalo „láskyplné pohladkanie mokrými rukami môjho muža po líčkach.“

Má však cit pre výzdobu a miluje, keď dom dýcha atmosférou sviatkov: „Čistota, vo váze zlatý dážď, nejaká iná stromová rozkvitnutá vetvička, na oknách visia zvláštne vajíčka a kde tu v dome ešte niečo, čo sa týka jarného obdobia vo forme sviečok, kuriatok atď. Najradšej zdobím krb. Ale všetko je vždy z dreveného alebo slameného materiálu. Mám rada prírodné materiály.“ Dokonca nám poskytla aj niekoľko fotiek zo svojho vyzdobeného príbytku.

Veľkonočné sviatky trávila v pohode, láske a v pokojnej atmosfére s manželom a rodičmi. No hlavne oddychovo, keďže mala po dlhej dobe naozaj voľno. „Od piatku som nevytiahla ani nohu z domu. Najďalej na našu terasu,“ hovorí Svetlana Sarvašová s úsmevom. Prezradila nám, že miluje spánok, pokoj a počas voľných dní si pozrela kvalitné filmy a prečítala knihu.

Valenta uctieva tradície

Herečka DJGT Barbora Špániková tiež prežila sviatky s rodinou a tak trochu pracovne: „S maminkou sme robili žihľavový sirupček a chlapi pracovali okolo domu.“ Čo sa týka veľkonočných tradícii, priznala, že ich nevníma až tak intenzívne ako Vianoce. Ani u nej však nesmú chýbať dekorácie a pripravené veľkonočné nádielky. Na Veľkonočný pondelok však tradície predsa uctieva: „Symbolicky si v deň Veľkej noci umyjem tvár, zátylok a ruky studenou vodou ešte predtým ako prídu prvý oblievači priateľ, ocko, brat. A potom ,,hajde,, do prírody.“

A na záver. Čo hovorí na veľkonočné tradície mužské pohlavie? Hokejista HKM Zvolen Tomáš Valenta uctieva tradície a ako hovorí: „Veľkonočné tradície dodržujem, všetko čo k tomu patrí. Od pletenia korbáčov a samozrejme šmigrus (polievanie vodou).“ Počas Veľkej noci toho stihol dosť, obišiel rodinu, navštívil s priateľkou ZOO a večer nechýbala grilovačka s kamarátmi.

V OBRAZOCH: Veľká noc u známych Zvolenčanov
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM