Kultúra

Známy herec zvolenského divadla sa môže radovať: Cena pre Richarda Sanitru za jeho výkony v hre Celebrity s.r.o.

Literárny fond každoročne udeľuje Ceny a Prémie za divadelnú a rozhlasovú tvorbu. Výročnú cenu získal známy herec zvolenského divadla Richard Sanitra. No pozornosti neunikli ani ďalšie mená zvolenskému publiku dobre známe.

Ilustračný obrázok k článku Známy herec zvolenského divadla sa môže radovať: Cena pre Richarda Sanitru za jeho výkony v hre Celebrity s.r.o.
Zdroj: Dnes24.sk

Ocenenia Literárneho fondu (LF) udeľuje výbor Sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia ako výraz ocenenia mimoriadnych tvorivých činov s poslaním spolupôsobiť pri rozvoji slovenskej divadelnej a rozhlasovej umeleckej tvorby. Výročnú Cenu LF získal herec Divadla J. G. Tajovského vo Zvolene Richard Sanitra a to za stvárnenie postavy Emila/Eduarda v hre Celebrity s.r.o.

Výročná cena pre Richarda Sanitru

Sanitra buduje postavu epizódneho televízneho herca Emila i postavu jeho následného alter ega, náhodnej seriálovej superhviezdy Eduarda Šustera, s presnou dávkou sentimentality i trpkej sebairónie, čím vytvára prototyp hrdinu všedného dňa a javiskovú postavu z rodu Pierotov.

Prémie LF získali tri herečky DJGT. Za titulné postavy sestier Abby a Marty v inscenácii Arzenik a Staré dámy boli ocenené Jana Pilzová a Svetlana Sarvašová. Režisér inscenácie Gustav Skála vybudoval vďaka ich vitalite špecifický svet, v ktorom zastal čas a ktorý sa riadi nevšednou logikou tetušiek vynikajúco interpretovaných Pilzovou a Sarvašovou. Komediálna inscenácia je od svojho zámockého uvedenia vypredaná a žne divácky úspech.

Cena za celoživotné dielo pre Sarvaša

Prémiu LF získala aj Barbora Špániková za stvárnenie Jany v hre Celebrity s.r.o. Špániková má na svojom konte široké spektrum postáv v žánrovo rôznorodých inscenáciách. Svoje skúsenosti pretavila do príbehu, ktorému nechýba humor a komické miesta, postupne však odkrýva aj pevný charakter, zásadovosť a emotívnosť Jany. Divákom tak približuje plasticky ďalšiu vrstvu „celebrít“ – tú ľudskú. Cena LF za celoživotné dielo v oblasti divadla poputovala tento rok do rúk herca, režiséra, pedagóga, recitátora, scenáristu Juraja Sarvaša.

Patril medzi prvých absolventov herectva na bratislavskej VŠMU, ktorí nastúpili do činohry DJGT a včlenili sa do zakladajúcej generácie. Následne pôsobil v SND Bratislava. V aktuálnom Roku Ľudovíta Štúra napísal a zrežíroval pre DJGT hru Orol tatranský, v ktorej hrá aj jednu z postáv. Celý svoj tvorivý život Juraj Sarvaš zasvätil poézii a divadlu, tiež pedagogickej príprave mladých adeptov umenia. Doteraz je mimoriadne aktívny na mnohých podujatiach regionálneho i celoslovenského významu. Cenu LF za celoživotné dielo si prevzal osobne 23. novembra 2015 v Zichyho paláci v Bratislave.

foto: René Miko

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM