Marcel Páleš Rôzne

Držiteľ Stanley cupu Handzuš: Ako si na hokejovú hviezdu spomínajú učitelia?

Základná škola na Golianovej ulici vychovala okrem iných aj hokejovú hviezdu Michala Handzuša. Ako ho vnímajú jeho učitelia a ako žiaci, ktorí kráčajú v jeho šľapajach?

Ilustračný obrázok k článku Držiteľ Stanley cupu Handzuš: Ako si na hokejovú hviezdu spomínajú učitelia?
Zdroj: TASR

Do základnej školy na Uhlisku sme sa vybrali, aby sme čo-to povyzvedali o úspešnom slovenskom hokejistovi Michalovi Handzušovi, ktorému sa za posledné obdobie podaril husársky kúsok. Deň objavenia sa Stanley cupu v meste pod Urpínom je predsa najmä pre hokejových priaznivcov sviatkom.

Lavice tam dreli aj Rusnák, Plavucha či Zedník

ZŠ Golianova 8 sa pýši statusom, že vychovala nejednu hokejovú osobnosť. Už pri jej zriadení mala úvodné prvenstvo v tom, že sa stala školou s prvou oficiálnou hokejovou experimentálnou triedou v Československu. Rástli v nej okrem iných aj Dárius Rusnák, Vlasto Plavucha, Richard Zedník, Vlado Orságh, Tomáš Surový, Ivan Majeský či Peter Budaj.

Už v mladosti prekvital inteligenciou a bojovnosťou

„Na Michala si spomínam veľmi dobre. Je môj ročník. Stretli sme sa spolu v mladšom doraste, kde už ako hráč v mládežníckych kategóriách prekvital inteligenciou na ľade, svojou bojovnosťou a zodpovednosťou k práci,“ vrátil sa v spomienke späť riaditeľ školy Peter Zlevský.

Ako ďalej dodal, úspechy veľmi prial jemu aj celej jeho rodinke. „Pomohol nám v rámci budovania rôznych športových akcií pri škole,“ pripomenul riaditeľ. Tiež si myslí, že aj veľa kolegov a žiakov školy mu fandí. Dokonca mali obavy, aby žiaci skororanné zápasy NHL nesledovali na úkor štúdia.

Handzušove vlastnosti dávajú za vzor žiakom

Boli sme zvedaví, ktoré povahové črty Michala Handzuša odporúčajú v škole aj súčasným žiakom. „Úcta k ľuďom, k starším, k spoluhráčom. Zodpovednosť k práci. Samozrejme aj výdrž, lebo tá je dôležitá v každom živote. On mal strašne veľa dobrých čŕt, čo sa týka jeho osoby. Čiže je to pán človek s veľkým Č,“ opísal Zlevský.

Pýtali sme sa aj na súčasné generácie, medzi ktorými sa možno už teraz črtajú nové hokejové hviezdy. „Už nie je taká základňa, aká bola kedysi. Ale tie talenty sú, no troška sa spoločnosť zmenila a možno aj tí rodičia už očakávajú, že ich dieťa skončí na vysokej hokejovej úrovni, KHL alebo NHL, ale za tým je veľká drina. Vždy vravím, že hokej je krv a pot,“ zdôraznil riaditeľ základnej školy.

„Náročnejšie sa robí so žiakmi-hokejistami dnes, lebo často sa stretávame s tým, že viac chcú rodičia ako chlapci. A nie sú takí schopní prekonávať prekážky tak, ako to bolo kedysi. Väčšinou prekážky podliezajú, nepreskakujú ich. Veľa je šikovných chlapcov, ale nie takých, ako bol Michal Handzuš,“ prezradila učiteľka Beáta Šimová.

Už ako dieťa to nemal ľahké

Učiteľka Šimová, ktorá učí tri desiatky rokov, pozná Michala Handzuša osobne. Pamätá si časy, keď bol ešte len ich žiakom. „Ako chlapec zažil smutnú udalosť. Zomrel mu otecko a vychovávala ho mamička. Aj preto je Michal hodnotný človek, ktorý nikoho neodsúva pod seba, nad nikoho sa nevyvyšuje. Má aj výbornú životosprávu! Nepije, nefajčí, má krásnu rodinu,“ opísala slovenčinárka.

Zdá sa, že Handzuš je výborným vzorom nielen pre samotných žiakov, ale pre kohokoľvek z nás. „Sám veľa dokázal práve svojou cieľavedomosťou. A vždy ho dávam za vzor aj mojim chalanom. Michal mal nejaký cieľ pred sebou a obetoval mu v podstate všetko. Pritom bol nielen výborný hokejista, ale aj šikovný žiak,“ podotýka Šimová.

Pre žiakov sú dnes vzormi predovšetkým mladší hráči a nováčikovia, ale aj na Handzuša sú v základnej škole na Golianovej ulici hrdí. Aj preto, že chodia do školy, kam chodil kedysi práve Handzuš. „Určite aj Mišo Handzuš je pre nás dobrým príkladom, od ktorého sa môžeme veľa naučiť,“ prezradili mladí hokejisti.

Michal Handzuš ako žiak ZŠ Golianova
19
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM