Baculík Tomáš Rôzne

ZSD žiada od novej vlády zastavenie devastácie drevného potenciálu

Drevo vnímame ako jedinú strategickú a obnoviteľnú surovinu SR, ktorej domáce spracovanie môže pomôcť slovenskej ekonomike pri stabilizovaní a zvyšovaní svojej výkonnosti.

Predovšetkým zastavenie devastácie potenciálu pre spracovanie dreva bude od parlamentných subjektov, ktoré budú zostavovať novú slovenskú vládu, žiadať Zväz spracovateľov dreva (ZSD) SR. Uvádza sa to v liste, ktorý dnes TASR adresovalo vedenie zväzu.
Táto devastácia bola podľa zväzu dôsledkom zvýšeného politického ovplyvňovania rozhodovacích procesov v ekonomickom riadení štátneho podniku Lesy SR. „Drevo vnímame ako jedinú strategickú a obnoviteľnú surovinu SR, ktorej domáce spracovanie môže pomôcť slovenskej ekonomike pri stabilizovaní a zvyšovaní svojej výkonnosti. Ďalší rozvoj drevárskeho a nábytkárskeho priemyslu môže výrazne ovplyvniť znižovanie nezamestnanosti na Slovensku,“ píše sa v liste.
V ZSD SR sú presvedčení, že je nevyhnutné, aby boli ekonomické procesy manažérskych rozhodnutí vo všetkých štátnych podnikoch zbavené politického vplyvu a tlaku, lebo len tak je v nich možná stabilná a trvalo udržateľná ekonomická činnosť, ktorá ich vyvedie z červených čísiel.
Zväz považuje Lesy SR za svojho strategického partnera a uvedomuje si naliehavosť riešenia existujúcej situácie tým, že je nevyhnutné zabezpečiť rozvážne a pokojné riadenie podniku, ktorý hospodári vo viac ako 50 % lesoch Slovenska.
ZSD SR založilo v roku 1997 šestnásť zakladajúcich spoločností. K dnešnému dňu združuje 122 členských spoločností, ktoré zamestnávajú celkom viac ako 5000 zamestnancov. Všetky súčasné členské spoločnosti ZSD SR sú predstaviteľmi odvetvia spracovania dreva alebo príbuzných odvetví, alebo predstavujú vedecko-výskumný potenciál. V rámci ZSD SR pracuje celkom päť sekcií.

Zdroj : TASR[left][/left]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM