Eva Viestová Samospráva

Župan Maňka oceňoval osobnosti: Cenu získal horolezec aj lekár, čo lieči Rómov

Horolezec, športový tréner, lekár, víťaz paraolympiády, herec a tiež folklórny kolektív a prosperujúci podnik - to je sumár ocenených, ktorým minulý týždeň v Divadle J.G. Tajovského vo Zvolene odovzdali Cenu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) za rok 2012.

Martin Gáblik

Cenu získal horolezec Martin Gáblik, ktorý vystúpil na tri osemtisícovky – Makalu, Nanga Parbat a Cho oyu. Na naposledy menovanú vystúpil vo veku 58 rokov aj 47 dní ako vôbec najstarší Slovák. Za pomoc vážne zranenému poľskému horolezcovi dostal v roku 2005 trofej Európskeho hnutia fair play UNESCO a Cenu Radovana Kaufmana (SOV) medzičasom premenovanú na Cenu Jána Popluhára.

Tibor Vasiľko

Ocenenie si z rúk predsedu BBSK prevzal aj športový tréner Tibor Vasiľko. Jeho aktívny život je spojený najmä s basketbalom, ale pôsobil aj ako stredoškolský a vysokoškolský učiteľ matematiky a telesnej výchovy. Ženský basketbalový tím Slávia Banská Bystrica pod jeho vedením postúpil do Federálnej ligy žien a v sezóne 1989 – 1990 sa stal historicky prvým majstrom Slovenska. Reprezentačné družstvo žien získalo pod jeho vedením striebro na Majstrovstvách Európy v roku 1997 v Budapešti.

Rastislav Revúcky

Ďalším z ocenených je paraolympionik Rastislav Revúcky. Ako jeden z mála slovenských paraolympionikov sa môže pochváliť dvoma najcennejšími kovmi z vrcholného stretnutia zdravotne postihnutých športovcov. Obidva získal v súťaži stolnotenisových družstiev. Prvý v roku 2008 na olympiáde v Pekingu a druhý tento rok na olympiáde v Londýne.

Dušan Rybár

Ocenený pediater Dušan Rybár sa každý deň stretáva s totálnou biedou, jeho pacientmi sú viac ako 30 rokov deti z rómskych osád. Od ukončenia lekárskej fakulty v Bratislave pôsobí v okresoch Rimavská Sobota a Revúca. Rodák z Bratislavy sa už od roku 1979 stará o deti v obvode Rimavská Seč a od roku 2010 aj o deti v Lenártovciach.

Štefan Šafárik

Posledný z ocenených, herec Štefan Šafárik nastúpil do Divadla J. G. Tajovského vo Zvolene v roku 1967 a dnes patrí k jeho stabilným pilierom. Diváci mu prejavili svoju priazeň a v roku 2012 mu po siedmy raz udelili Cenu MOTÝĽ pre najpopulárnejšieho herca divadla. Jeho celoživotné majstrovstvo ocenil v roku 2009 Literárny fond CENOU Literárneho fondu za celoživotné dielo.

Folklórny súbor Hriňovčan

Okrem jednotlivcov BBSK ocenilo aj Folklórny súbor Hriňovčan, ktorý v Hriňovej už v roku 1972 založila hŕstka nadšených mladých ľudí. Súbor je charakteristický svojským hriňovským prejavom a vysokou umeleckou úrovňou v interpretácii muziky, tanca, spevu. Od iných súborov ho odlišuje aj špecifický ľudový odev. Po tragickej havárii autobusu a úmrtí piatich jeho členov v roku 2007 pri návrate z Poľany, sa mohol súbor rozpadnúť. Zmobilizoval však svoje sily a stále tvorí a reprezentuje náš kraj doma i v zahraničí.

Kolektív hutníckej spoločnosti Železiarne Podbrezová

Predseda BBSK odovzdal svoju cenu aj kolektívu hutníckej spoločnosti Železiarne Podbrezová. Firma sa radí k najstarším v Európe. S výstavbou závodu sa začalo v roku 1840 a vyrába sa v ňom už od roku 1851. Dnes patrí skupina spoločností ŽP Group medzi globálnych hráčov s výrobnými závodmi v Slovenskej, Českej republike a Španielsku, ktorá realizuje predaj v 50 krajinách sveta. S konsolidovaným obratom vo výške takmer 500 miliónov eur patrí skupina medzi 15 najväčších podnikateľských subjektov na Slovensku. Zamestnáva spolu takmer 7000 ľudí na Slovensku, v ČR, Španielsku, Taliansku a Poľsku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM