Baculík Tomáš Rôzne

Zvolen bude v sobotu opäť pod parou

Nostalgia v oblakoch. Tak sa nazýva podujatie, ktoré sa za 12 rokov svojej existencie výrazne zapísalo do mysle Zvolenčanov. Stará železničná stanica bude zrejme aj v sobotu praskať vo švíkoch, keďže preteky staručkých parných rušňov určite privábia

Nostalgia v oblakoch pary alebo Grand Prix Slovensko sa začína prezentáciou motorových i parných lokomotív a sily a rýchlosť si v neoficiálnej súťaži zmerajú aj dieselové rušne, veď aj mnohé z nich už pomaly odchádzajú, alebo i odišli do dôchodku. Najväčšiu pozornosť však aj tentoraz budú budiť parné lokomotívy – pravé železničné babičky, z ktorých niektoré majú viac ako sto rokov a vďaka nadšencom pre železničnú techniku sú stále plné života. Do Zvolena si to namieria parné rušne, ktoré parkujú vo zvolenskom či inom slovenskom depe, ale aj ich konkurenti z Poľska, Maďarska, Česka a Rakúska. Súťažiť budú v tradičných disciplínach: šprinte, anglickej pošte, pomste indiánov a ďalších.

Na nákladnú stanicu príde aj pancierový vlak Štefánik, ktorý sa nasledujúci deň zapojí do imitácie povstaleckých bojov pri Dobrej Nive.

K dobrej nálade prispeje hudobná kapela Grassland, do hlbšej histórie nás svojimi dobovými scénkami zavedú šermiari z klubu Ricasso a prvý raz sa na Slovensku predstaví Maďarské železničné múzeum z Budapešti so svojou detskou železničkou.

Parné rušne nebudú iba súťažiť, ale potiahnu aj mimoriadne vlaky, ktoré dopravia záujemcov na Radvanský jarmok v Banskej Bystrici a na banskoštiavnický Salamander. Cestovný lístok má jednotnú cenu 1 € za jednu jazdu.

Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM