Samospráva

Zvolen chce stavať skôr kúpalisko, plavci plaváreň. Na námestie zvolali demonštráciu

Miestne plavecké kluby a časť poslancov zvolali na námestie demonštráciu za podporu výstavby 50-metrového plaveckého bazéna v lokalite Bariny. Primátorka mesta však ešte pred tým zvolala na úrade tlačový brífing.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen chce stavať skôr kúpalisko, plavci plaváreň. Na námestie zvolali demonštráciu
5
Galéria
Zdroj: TASR

Roky trvajúce spory o podobu budúcej zvolenskej plavárne a najnovšie aj kúpaliska naberajú s blížiacimi sa komunálnymi voľbami na obrátkach. Miestne plavecké kluby a časť mestských poslancov zvolali na stredu podvečer na tamojšie námestie demonštráciu za podporu výstavby 50-metrového plaveckého bazéna v lokalite Bariny. Primátorka mesta Lenka Balkovičová však ešte pred tým zvolala na úrade tlačový brífing.

Mesto totiž plánuje na Barinách ešte tento rok začať výstavbu kúpaliska a príslušnej infraštruktúry, na čo už v rozpočte vyčlenilo (a poslanci to aj schválili) 3,8 milióna eur. Plavci a niektorí poslanci však požadujú, aby sa najprv stavala plaváreň s 50-metrovým bazénom a až potom kúpalisko. Ich snahou je dosiahnuť najmä to, aby sa staval bazén z dĺžkou 50 metrov, a nie ‚25-ka‘ s ôsmimi dráhami, ktorú pred časom preferovalo mesto. V tejto otázke sa totiž doteraz nenašla medzi poslancami zhoda.

Primátorka však oponuje tým, že staré kúpalisko Neresnica, ktoré doteraz slúžilo občanom, bude najbližšie dva roky zatvorené z dôvodu vodohospodárskej ochrannej stavby na riečke Neresnica, a tak, ak sa začne stavať nové tento rok, na budúci rok už bude ľudom k dispozícii.

O podobe plavárne, ktorá je predmetom sporu, sa podľa nej môže triezvo rozhodnúť na budúci rok, keď sa má na plaváreň zhotoviť projektová dokumentácia, ktorá spolu s výhľadovou štúdiou môže ukázať ekonomické prínosy či negatíva celého projektu. Stavebné a prevádzkové náklady na ‚50-ku‘ však podľa nej budú zákonite vyššie, keďže ide o štyrikrát väčšiu plochu ako pri ‚25-ke‘. Organizátorom demonštrácie preto nerozumie a myslí, si, že táto aktivita je zvolaná čisto z politických dôvodov.

„Nepáči sa mi, keď primátorka nevie odpovedať na priamu otázku, či chce 25-metrový bazén, alebo 50,“ povedal poslanec mestského zastupiteľstva vo Zvolene a jeden z iniciátorov demonštrácie Peter Košík. „Vyhovárať sa na poslancov je alibizmus. Ja osobne chcem päťdesiatku,“ dodal. Presadiť najprv výstavbu plavárne chce táto časť obyvateľov mesta najmä preto, že bude pre záujemcov k dispozícii počas celého roku, avšak kúpalisko iba štyri mesiace v roku.

Podľa poslanca Mateja Snopka za výstavbu novej plavárne sa už pred dvoma rokmi vyjadrilo v petícii vyše 5000 občanov mesta. Zvolen má pritom asi 43 000 obyvateľov.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Návrh využitia pozemkov na Barinách
5
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM