Nicole Regecová Samospráva

Zvolen chce získať pozemky za Europou: Koľko je mesto ochotné zaplatiť?

Samospráva by v dražbe rada odkúpila pozemky, kde pôvodne mala stáť druhá časť nákupného centra Europa. Aké sú plány?

Ilustračný obrázok k článku Zvolen chce získať pozemky za Europou: Koľko je mesto ochotné zaplatiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Zvolen sa chce v dražbe dostať späť k pozemkom pod nedostavaným centrom Europa, ktoré pred časom predalo stavebníkovi, spoločnosti VAV invest B. Bystrica. Druhá časť centra sa totiž vôbec nepostavila, keď sa vlastník pozemkov dostal medzičasom do konkurzu.

200 eur za m2

Podľa slov primátorky Lenky Balkovičovej chce mať mesto takto možnosť, aby sa obchodné centrum v budúcnosti postavilo. „Na nového majiteľa by už mesto nemalo žiadny dosah,“ uviedla. Ak však v dražbe samospráva uspeje, je možné, že za pozemky zaplatí viac, ako za ne dostala.

Ide o plochu veľkú takmer 5600 štvorcových metrov (m2), mesto ich VAV investu predalo za viac ako 557 000 eur (99,58 eura za m2). Vyvolávacia cena v dražbe je 360 000 eur. Zvolenskí poslanci rozhodli, že mesto za pozemky ponúkne maximálne 200 eur za štvorcový meter, čo vychádza na 1,12 milióna eur.

Nové pracovné miesta?

Mesto chce v súčasnosti pre výstavbu obchodov pozemky nielen kúpiť, ale v inej časti svojho katastra aj predať. Na sídlisku Zlatý Potok ponúka vo verejnej súťaži pozemok o rozlohe viac ako 7000 m2. O parcelu už prejavila záujem bratislavská spoločnosť KLM real estate. Za asi štyri milióny eur tam chce postaviť komplex obchodov a služieb. Zamestnať tam chce 50 ľudí.

Investor žiadal okamžitý odpredaj, poslanci sa však nakoniec zhodli na verejnej súťaži. Hodnota pozemku je podľa cenovej mapy mesta 538 020 eur. Bratislavská spoločnosť zaň ponúka zhruba polovicu.

„Keďže mesto Zvolen nedisponuje znaleckým posudkom, ktorý by stanovoval trhovú hodnotu pozemku, pre výpočet trhovej hodnoty vychádzame z cenovej mapy mesta. Tá je v tejto lokalite stanovená na 70 eur za štvorcový meter,“ uviedla právnička mesta Andrea Čečetková. Záujemcovia sa môžu o pozemok uchádzať do 25. júla.

Čítajte tiež:

V okrese Zvolen žije tucet ľudí s úctyhodným vekom. Najnovšie štatistiky prezradia viac

Čo ponúka nasledujúci týždeň? Vyberte si z týchto 10 podujatí

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM