Jakub Forgács Kultúra

Zvolen ožije umením. Do mesta mieria najlepší amatérski poeti a prozaici

Celoslovenská súťaž literárnej tvorby autorov pozná víťazov. Ocenenia si prevezmú v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen ožije umením. Do mesta mieria najlepší amatérski poeti a prozaici
Foto: Stanislav Černák

Po tri hlavné ceny v oboch kategóriách poézie a prózy, ako aj dve čestné uznania v poézii a štyri v próze odovzdajú v piatok najlepším amatérskym poetom a prozaikom, ktorí zaslali svoje práce do 24. ročníka súťaže Literárny Zvolen 2017. Okrem toho bude v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ), kde sa vyhodnotenie uskutoční, udelená v kategórii poézia aj Cena primátorky mesta Zvolen a v kategórii prózy Cena KKĽŠ a Cena Literárneho informačného centra.

Ako píše v zborníku vydanom pri príležitosti súťaže porotca a spisovateľ Pavol Rankov, na prvej priečke v kategórii prózy sa umiestnil 17-ročný mladík s profesionálne napísanou „žánrovkou“ na pomedzí detektívky a hororu, druhý je 65-ročný autor, ktorý dokáže písať štylizovane, a napriek tomu pravdivo a autenticky a tretia sa umiestnila poviedka 26-ročného autora, ktorý preukázal mimoriadne schopnosti vytvoriť mondénnu literárnu hru.

Súťaže sa mohol zúčastniť každý autor nad 15 rokov, ktorému dosiaľ nebola knižne vydaná publikácia. Poslaním súťaže je podporovať, rozvíjať a prezentovať literárnu tvorbu ako súčasť amatérskej umeleckej tvorby v celoštátnom kontexte, vzdelávať mladých autorov, zhodnotiť a oceniť súťažné práce, umožniť tvorivý dialóg a vzájomnú komunikáciu medzi autormi, klubmi a organizátormi.

Pre účastníkov je okrem slávnostného vyhodnotenia pripravený bohatý program spojený s literárnym večerom, hudobným hosťom Martinom Geišbergom a rozborovým seminárom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM