Správy

Zvolen plánuje rozšíriť svoj najväčší cintorín: Ako sa mesto pripravuje na Dušičky?

Najväčší zvolenský civilný cintorín ponúka hneď niekoľko spôsobov pochovávania.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen plánuje rozšíriť svoj najväčší cintorín: Ako sa mesto pripravuje na Dušičky?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Mesto Zvolen plánuje svoj najväčší cintorín na Zlatom potoku rozšíriť o urnové miesta a aj o kopané hroby, o ktoré je však v súčasnosti menší záujem. Uviedol to hovorca Zvolena Martin Svatuška.

Stovky nových miest

Samospráva na svojom území spravuje päť cintorínov. Na Zlatom potoku je pochovaných 7 500 osôb. „Mesto ho v prípade potreby rozširuje o ďalšie miesta na pochovávanie. Len na jar tohto roka tu bolo napríklad vybudovaných 37 urnových miest, v budúcom roku sa počíta s ďalším rozšírením ich počtu, vzniknúť by ich malo takmer 450,“ spomenul s tým, že pribudne aj 100 kopaných hrobov.

Najväčší zvolenský civilný cintorín ponúka aj iné spôsoby pochovávania. „Dokončená bola napríklad urnová stena so 48 miestami, ktorá predstavuje modernejší spôsob pochovávania. Čoraz populárnejším je prírodné pochovávanie, práve na Zlatom potoku sa nachádza prvý prírodný cintorín na Slovensku,“ poznamenal s tým, že popol je tu sypaný do kvetinových záhonov, priamo ku koreňom stromov alebo v rozložiteľných urnách. Pribudne však aj pochovávanie celého tela v rozložiteľnej rak­ve.

Viac o tom, ako sa mesto pripravuje na Dušičky, sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM