Jakub Forgács Správy

Zvolen v reakcii na tragédiu v Myjave. Ako sú zabezpečené zastávky v meste?

Slovenskom otriasla udalosť, pri ktorej kovová konštrukcia zastávky zabila malé dieťa a druhé skončilo v kritickom stave. Nás preto zaujímal stav zastávok vo Zvolene.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen v reakcii na tragédiu v Myjave. Ako sú zabezpečené zastávky v meste?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Keď päťčlenná rodina prechádzala v stredu okolo prístrešku autobusovej zastávky v Myjave, kovová konštrukcia sa odtrhla a pripravila o život 4-ročné dieťa. Tragédia doslova otriasla Slovenskom a mnohí sa začali zaujímať o to, kto môže za toto nešťastie a kto vlastne zastávky spravuje.

Zastávky nemusia patriť mestu

„Autobusové zastávky nemusia automaticky patriť mestu alebo obci. V každom prípade ale každá zastávka má svojho majiteľa a ten je povinný zabezpečovať správu takéhoto zariadenia,“ uviedol Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska.

„Mesto je povinné sa o svoj majetok starať, chrániť ho, zveľaďovať a zhodnocovať. Preto aj v rámci plánu bežnej údržby priebežne kontroluje stav svojho majetku aj mobiliáru – čiže aj zastávok. Poslanci v rámci rozpočtu vyčleňujú financie na údržbu, odstraňovanie havarijného stavu a bežný servis,“ pokračoval Kalinák.

Každoročná evidencia

Nás zaujímalo, ako sú na tom zastávky v meste pod Pustým hradom. „V meste Zvolen sú takmer všetky zastávky MHD momentálne ukotvené pevným základom, čo znamená, že sú zabetónované priamo v zemi. Nehrozí tak pri nich nebezpečenstvo vyvrátenia pri silnom pôsobení vetra,“ pre spravodajský portál Dnes 24 to uviedla Ľubomíra Honíšková, hovorkyňa mesta Zvolen.

„Odbor správy majetku MsÚ Zvolen všetky zastávky každoročne eviduje pri inventarizácii majetku,“ dodala Honíšková.

Zábery z miesta nešťastia v Myjave si môžete pozrieť v fotogalérii!

Foto: ilustračné

Tragédia v Myjave
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM