Správy

Zvolen zažije Evanjelické cirkevné dni. Prinesú pestrý PROGRAM hneď na niekoľkých miestach

Vernisáže, divadlo aj program pre mladých. Pozrite, na čo všetko sa môžete tešiť počas Evanjelických cirkevných dní!

Ilustračný obrázok k článku Zvolen zažije Evanjelické cirkevné dni. Prinesú pestrý PROGRAM hneď na niekoľkých miestach
Foto: Stanislav Černák

Evanjelici z celého Slovenska i zo zahraničia sa stretnú na VI. evanjelických cirkevných dňoch 29. júna – 1. júla 2018 vo Zvolene. Pre účastníkov tohto celocirkevného podujatia, ktoré sa koná pod mottom V Tvojich rukách sú naše časy (podľa Žalmu 31,16), je pripravený pestrý program.

Cirkevné dni sa konajú raz za dva roky. Tento ročník je venovaný tzv. osmičkovým dátumom. Na tému VI. evanjelických cirkevných dní Sto rokov slobodnej cirkvi v slobodnej republike bude prednášať prof. Peter Švorc z Prešovskej univerzity; prednášku o prínose Čs. légií ku vzniku ČSR bude mať generálny duchovný Ekumenickej pastoračnej služby v OS a OZ Marian Bodolló. „Osmičkovým“ výročiam bude venovaný aj slávnostný program na zvolenskom námestí v sobotu o 19:30. Ako hosť v ňom vystúpi aj známy herec a recitátor Juraj Sarvaš a spevokoly zo Slovenska i zo zahraničia.

Jednotlivé programy sa uskutočnia na hlavnom námestí, v Evanjelickom kostole, v Divadle J. G. Tajovského, v Po dpolianskom osvetovom stredisku, Lesníckom a drevárskom múzeu, na Starej radnici a Technickej univerzite vo Zvolene.

Vernisáže aj divadlo

Po pestrom uvítacom programe Zvolenského seniorátu v piatok popoludní sa budú konať vernisáže výstav 500. výročie reformácie, Vyšívaná história ECAV na Slovensku a „Dar sviatku medzi nami“ − výber z tvorby prof. Jaroslava Uhela. Po večerných službách Božích s Večerou Pánovou je pripravený organový koncert Janka Siromu a Jána Hegeduša.

Slávnostné služby Božie zo zvolenského chrámu Božieho v sobotu o 9:30 bude v priamom prenose vysielať RTVS – Slovenská televízia. Kázať bude generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik. Okrem zborových spevokolov zo Slovenska na nich vystúpia hostia – spevácky zbor Tília zo Starej Pazovy a spevokol z Pivnice (Srbsko). Biblickú hodinu na tému „Neboj sa a nestrachuj“ (prierez Knihou Józuovou) bude viesť prof. ThDr. Juraj Bándy z Evanjelickej bohosloveckej fakulty UK v Bratislave. Divadlo J. G. Tajovského tentoraz bude patriť hosťom: Prešovčania zahrajú divadelné predstavenie „Krvavý trón“, pripravené k 330. výročiu neslávne známych prešovských jatiek, a bratislavské Biele divadlo uvedie svoju „Benefíciu“. Program slova a hudby k 120. výročiu založenia Tranoscia odznie v salóniku hotela Poľana a uvedenie erbu Zvolenského seniorátu a knihy o tomto senioráte sa bude konať v Starej radnici.

Program aj pre mladých

Pre deti je pripravená detská besiedka, program detí na hlavnom pódiu a tvorivé dielne vo farskej záhrade. Pre mládež je určený pestrý program v Technickej univerzite, do ktorého sa zapojí aj Spoločenstvo evanjelickej mládeže a skupina Christianica z Vyšného Žipova, ako aj koncert hudobnej skupiny Pedaropeja na námestí.

Záver VI. ECD bude patriť nedeľným službám Božím a zborovým slávnostiam vo Zvolene aj v cirkevných zboroch Zvolenského seniorátu: CZ Badín, Banská Bystrica, Banská Bystrica-Radvaň, Dobrá Niva, Horná Mičiná, Hrochoť, Očová, Ostrá Lúka vo filiálke Dubové, Slovenská Ľupča a Zvolenská Slatina. Privítajú na nich kazateľov z Nemecka, Česka, Maďarska a zo Srbska a zborové spevokoly zo Slovenska i zo zahraničia: z Aradáča, Báčskeho Petrovca, Cinkoty, Pivnice a zo Starej Pazovy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM