Stanislav Černák Rôzne

Zvolenčan Ľuboš Ryban: V zbierke má 450 podpisov kozmonautov, nechýba ani ten od Gagarina!

Už asi 450 podpisov vesmírnych letcov má vo svojej zbierke nadšenec kozmonautiky zo Zvolena Ľuboš Ryban (37). Za deväť rokov zberateľskej činnosti sa mu podarilo zhromaždiť autogramy viacerých kozmonautov ako napríklad Jurija Gagarina, Valentíny Tereškovovej, Alexeja Leonova či Johna Glenna.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčan Ľuboš Ryban: V zbierke má 450 podpisov kozmonautov, nechýba ani ten od Gagarina!
Zdroj: TASR

„Naposledy sa mi podaril pekný úlovok v podobe podpisu kozmonauta Eugena A. Cernana, ktorý má slovenské korene,“ povedal Ľuboš Ryban. Cernan bol v roku 1972 zatiaľ posledným človekom, ktorý vystúpil na Mesiac.

Autogram Remka či Bellu? Jednoduché!

Podpisy získava osobne na stretnutiach kozmonautov alebo žiada o ne listom či vymieňa na burzách. „Najľahšie je to pri kozmonautoch z okolitých krajín. Pomerne jednoduché bolo napríklad získať autogram Vladimíra Remka či Ivana Bellu,“ objasnil Ryban.

Tridsaťsedemročný zberateľ, povolaním molekulárny biológ, sa však okrem zberateľstva podpisov kozmonautov venuje aj náučnej a osvetovej činnosti a to prostredníctvom združenia Slovenský kozmický klub. Je zakladateľom podujatia Slovak Space Party, ktoré je stretnutím nadšencov kozmonautiky zo Slovenska a Českej republiky.

Najbližšie prednášky o kozmonautike až v roku 2014

V programe sú prednášky o kozmonautike, na ktorých sa zúčastňujú aj poprední slovenskí vedci. Naposledy bolo takéto stretnutie v roku 2011 v Strečne. „Najbližšia Slovak Space Party bude na budúci rok zrejme na strednom Slovensku,“ dodal. Okrem toho by chcel v dohľadnom čase zúročiť svoje znalosti o ľuďoch a organizáciách venujúcich sa na Slovensku kozmonautike a vydať o tom publikáciu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM