Martin Károly Iné športy

Zvolenčan Zverko päťnásobným Majstrom Slovenska

Vyvrcholením cyklokrosovej sezóny 2011 boli v nedeľu 11.12.2011 v Prievidzi Majstrovstvá Slovenska v cyklokrose, ktoré boli zároveň posledným trinástym kolom Slovenského pohára BCF v cyklokrose. Zvolenčan Zverko, pretekajúci za CK MŠK Žiar

Organizátorom podujatia bol z poverenia Slovenského zväzu cyklistiky Cyklistický klub Pravenec. Na tomto podujatí sa úspešne predstavili aj vybraní cyklisti MŠK Žiar nad Hronom pre ktorých je cyklokros výbornou prípravou na nadchádzajúcu sezónu na ceste.

Majstrovská cyklokrosová trať merala 2800 metrov a viedla po priľahlých lúkach a uličkách sídliska Sever v Prievidzi. Prognóza o náročnosti trate sa naplnila a pretekári boli dokonale preverení po stránke fyzickej ako aj technickej. Napriek krásnemu slnečnému počasiu sa na okruhu tvorila tenká blatistá, šmykľavá vrstva, ktorá nútila pretekárov k absolútnej koncentrácii. Rýchli terén si vyžadoval značnú technickú zručnosť, hlavne v zákrutách, kde pretekári často padali a tak sa mnohí pripravili o možnosť dobrého výsledku.

Ako prví sa na štart postavili žiaci, ktorí absolvovali pretek na 20 minút. Cyklistický klub MŠK Žiar nad Hronom v tejto kategórii reprezentovala dvojica Ján Gajdošík a Jakub Varhaňovský. Obaja podali na trati výkon na hranici svojho maxima, nesklamali a obsadili Ján Gajdošík šieste a Jakub Varhaňovský siedme miesto. Nečakaným Majstrom Slovenska v tejto kategórii sa stal pretekár ŽP Šport Podbrezová Tomáš Kapajčík. Favorit tejto kategórie Alex Zeman z ŠKC Dubnica po technickej poruche a následnej penalizácii rozhodcovský zborom skončil na 4. mieste.

Po kategórii žiakov bola s veľkým očakávaním odštartovaná kategória kadetov na 30 minút. Na štarte nechýbal najväčší favorit preteku talentovaný cyklista MŠK Žiar nad Hronom David Zverko spolu s klubovými spolujazdcami Jurajom Bellanom a Kristiánom Zimánym. Ihneď po štarte sa na čele usadila dvojica Žiarčanov David Zverko a Juraj Bellan, prenasledovaná dvojicou Pavol Kvietok zo ŽP Šport Podbrezová a Michal Bušfy z CyS Žilina. Prenasledovatelia však nasadenému rýchlemu tempu cyklistov MŠK Žiar nad Hronom nestačili a tak sa o víťazovi rozhodovalo medzi Žiarčanmi. V záverečnom okruhu sa David Zverko odpútal od svojho súpera, vytvoril si nepatrný náskok a bezpečne zvíťazil pred klubovým spolujazdcom Jurajom Bellanom, ktorému patrilo striebro.

Víťazstvo Zverka je o to cennejšie, že štartoval na požičanom bicykli, pretože počas rozjazďovania zlomil na svojom bicykli rám. Titulom Majstra Slovenska v cyklokrose si tak Zverko pripísal na svoje konto v tejto sezóne už piaty titul Majstra Slovenska. Menej šťastia mal kadet Kristián Zimány, ktorému evidentne nesadla trať a obsadil konečné piate miesto.

Suverénnym Majstrom Slovenska v cyklokrose v Elitnej kategórii mužov sa stal Róbert Gavenda pretekár belgickej stáje KDL Landbouwkrediet Cycling Team. Druhé miesto obsadil Martin Haring z CK Banská Bystrica a tretie Václav Metlička z Johnson Controls Mladá Boleslav.

F.Sitora

Zverko 5
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM