Nicole Regecová Rôzne Rôzne

Zvolenčana (19) neprijali na vysokú školu. Stal sa vysokohorským nosičom v Tatrách

Občas plány nevyjdú, ako človek očakáva. Svoje o tom vie aj Matteo zo Zvolena. V rozhovore prezradil zaujímavosti zo svojej netradičnej profesie.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčana (19) neprijali na vysokú školu. Stal sa vysokohorským nosičom v Tatrách
Zdroj: Matteo Turok

Čerstvý maturant Gymnázia Ľudovíta Štúra, Matteo Turok (19), sa hlásil na vysokú školu do susednej Českej republiky. Na prvýkrát bohužiaľ nepochodil. Zobral teda opraty do vlastných rúk a rozhodol sa robiť niečo netradičné. Brigáduje ako vysokohorský nosič v Tatrách. Práca ho veľmi baví. V rozhovore nám prezradil zaujímavosti o tejto neobvyklej profesii.

Čo motivuje mladého chalana, aby šiel robiť vysokohorského nosiča?

Nosiča robím hlavne preto, lebo veľmi rád trávim čas v horách. Chcel som si nájsť dočasnú prácu, ktorá by ma bavila. Kedže som čerstvý maturant a bohužiaľ ma neprijali na vysokú školu, takáto super prácička je fajn alternatíva. Ale len dočasne.

V čom spočíva tvoja práca? Je veľmi náročná?

Moja práca spočíva v tom, že si naviažem tovar na krosnu (drevená konštrukcia) a vynesiem ho na chatu. Niekedy aj znesiem niečo dole. Napríklad, keď majú veľa smetí.

Či je to náročné? Dobrá otázka (smiech). Je to relatívne, ako všetko. Pretože je na nás, nosičoch, koľko si „naložíme“. Moje maximum bolo zatiaľ 50 kilogramov.

Tatry musíš poznať asi veľmi dobre. Nestratil si sa ešte?

Nosenie je na dohode s konkrétnym chatárom, čiže nosím len na jednu chatu. V Tatrách je dobré značenie a viditeľné chodníky. Nie je sa kde stratiť.

Neprekvapilo ťa ani zlé počasie, že si zostal niekde odstrihnutý?

Deň pred vynáškou si vždy pozriem predpoveď počasia. Tá je väčšinou spoľahlivá. Keď hlásia búrky, radšej nejdem. Raz sa mi ale stalo, že cestou zahrmelo. Bál som sa natoľko, že som predbiehal turistov (smiech).

Ktorý zážitok ti najviac utkvel v pamäti?

Ako som spomínal, to hromobitie bolo dosť zaujímavé. Taktiež aj český turista, ktorý ma presviedčal, a nakoniec presvedčil, prijať od neho 10 eurovku ako darček (smiech).

Čítajte tiež:

VIDEO: Talentovaný Zvolenčan v akcii. Barmanské umenie predvádza vo veľkom štýle

Keď o zábavu nie je núdza: Vtipné príhody zo zvolenských taxíkov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM