Jakub Forgács Samospráva

Zvolenčania hovorili o problémoch s primátorkou. Ako reagovala na aktuálnu otázku?

Posledné dni mali ľudia vo Zvolene jedinečnú príležitosť. Priamo na sídliskách sa stretávali s primátorkou Balkovičovou. S čím všetkým sa na ňu obracali?

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčania hovorili o problémoch s primátorkou. Ako reagovala na aktuálnu otázku?
6
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Uplynulý týždeň sa vo Zvolene niesol v duchu stretnutí primátorky s obyvateľmi mesta. Desiatky ľudí si prišli vypočuť plány vedenia do budúcnosti, alebo položiť otázku, ktorá ich trápi. Mohli tak urobiť priamo na svojom sídlisku, primátorka prišla za nimi. Na stretnutiach, ktoré sa pomaly stávajú tradíciou, primátorku sprevádzal aj prednosta mestského úradu Jozef Mikuš, ktorý ocenil aktivitu obyvateľov.

Každé stretnutie začalo „odpočtom“, primátorka obyvateľov jednotlivých sídlisk informovala, čo sa v uplynulom roku podarilo urobiť. Z úspechov najviac rezonovalo získaných 6,5 milióna eur z eurofondov a iných grantových mechanizmov. "Ide o peniaze z mimorozpočtových zdrojov, ktoré nijak nezaťažia obyvateľa mesta, napriek tomu ich pocíti. Napríklad v podobe možnosti cestovať novými autobusmi MHD, umiestniť dieťa v zrekonštruovanej škôlke či zúčastniť sa kultúrneho podujatia v reprezentatívnych priestoroch Starej radnice.“

Spolu teda mesto získalo z cudzích zdrojov približne pätinu svojho celoročného rozpočtu, primátorka však verí, že získaných peňazí bude ešte viac: „Už dnes plánujeme zapojiť sa do ďalších výziev, ak budeme úspešní, uvedené číslo určite nie je konečné. Ostane tak viac peňazí napríklad na tie menšie veci, ktoré ľudia žiadajú na stretnutiach.“

Diskusia sa často točila okolo stavu ciest a chodníkov, umiestnenia kontajnerov či posilnenia liniek MHD, prítomní viackrát ocenili „oživenie“ námestia. Primátorka vypočítavala jednotlivé práce, ktoré sa uskutočnili priamo na sídliskách, pričom nebočila ani od ťažkých otázok. Aktuálnou sa stala tohtoročná zimná údržba, pri ktorej priznala, že čistenie chodníkov a zastávok MHD nebolo celkom zvládnuté. „Je pravda, že nasnežilo viac ako po iné roky, no to určite nemôže byť argument. Viem, že ľudia mali v kalamite problém prejsť cez ulicu, čo by sa stávať nemalo. Vyvodila som osobnú zodpovednosť voči kompetentným, verím, že podobná situácia sa už viac opakovať nebude,“ uviedla zvolenská primátorka.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako to vyzeralo na stretnutiach s primátorkou!

V OBRAZOCH: Zvolenčania sa na sídliskách stretli s primátorkou
6
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM