Kultúra

Zvolenčania môžu obdivovať časť nálezu unikátnych grafík. Objavili ich v tajnej stene kaštieľa

Návštevníci zvolenského múzea sa môžu vrátiť späť v čase a symbolicky prejsť európskymi metropolami prvej polovice 18. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčania môžu obdivovať časť nálezu unikátnych grafík. Objavili ich v tajnej stene kaštieľa
Foto: Peter Braciník

Presne 30 unikátnych grafík z celkom 126, ktoré našli koncom 19. storočia v tajnej stene kaštieľa vo Sv. Antone, vystavuje v týchto dňoch vo svojich výstavných priestoroch na Námestí SNP Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene.

Ide o grafiky dôležitých európskych veľkomiest z obdobia rokov 1719 až 1765. Rytiny znázorňujú územné plánovanie, budovy, mosty či prístavy a poskytujú jedinečné panoramatické dobové pohľady (veduty).

Okrem vysokej estetickej hodnoty predstavujú historický aj architektonický poklad,“ uviedla Jana Bišturová, ktorá je garantom výstavy. Ich tvorcom bol totiž vojenský inžinier a topograf Fridrich Bernhard Werner (1688 Sliezsko – 1778 Breslau). Vznikli technikou medirytectva, keď sa skica ryje do medenej dosky a otláča na ručne robený papier.

„Návštevníci múzea sa tak budú môcť vrátiť späť v čase a symbolicky prejsť európskymi metropolami prvej polovice 18. storočia,“ podotkla Bišturová. Medzi vystavenými dielami v LDM sú napríklad Bratislava z roku 1732, Konštantínopol či Brusel z roku 1730.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM