Jakub Forgács Rôzne Správy

Zvolenčania, pomôžte: Hľadáme najobľúbenejšie nárečové slovo používané v našom meste

Na nárečie nedajú dopustiť ani ľudia z našich končín. Teraz sa na vás obraciame s prosbou. Pomôžte nám nájsť to naj "zvolenské" slovko!

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčania, pomôžte: Hľadáme najobľúbenejšie nárečové slovo používané v našom meste
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

V našom nárečí sa, samozrejme, vyskytuje veľa zaujímavých a krásnych slov. Niektoré z nich denne používame aj v našom meste.

Máš otvorenie jatke namiesto máš otvorený rázporok na nohaviciach či kyptoš ako nemotorný človek.… A taký arzenál slov mali starí Zvolenčania či obyvatelia okolitých dedín a zo slovníka niektorých nevymizol dodnes. Niektorí, najmä starší Zvolenčania, ešte stále nekupujú bochník chleba, ale láblik a hlupákovi hovoria, že je krepý alebo krochmel.

Nárečových slov, ktoré sa vo Zvolene a okolí používajú a sú pre naše končiny príznačné, je viac. A ktoré presne je vášmu srdcu najviac blízke? Hľadáme totiž to najobľúbenejšie! A môže to byť práve to vaše… Zapojte sa aj vy a napíšte nám svoje najobľúbenejšie nárečové slovíčko, ktoré sa používa vo Zvolene. Môžete tak urobiť:

  • v komentári na facebookovej stránke Zvolen24.sk pod týmto príspevkom
  • e-mailom na zvolen@global24.sk
  • alebo v komentári na webe Zvolen24 priamo pod týmto článkom.

Následne vyberieme z vašich odpovedí najviac frekventované takéto spomínané slovíčka, za ktoré budete môcť osobne zahlasovať v ankete. Zaslať nám svoj návrh môžete jedným z vyššie uvedených spôsobov do 27. augusta 2018 12:00 hod.

Z následného hlasovania na našom portáli vzíde jediný víťaz – kráľ či kráľovná nášho slovníka.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM