Marcel Mojžiš Rôzne

Zvolenčania sa dočkali: Vynovený most cez Hron je už otvorený!

Tak sme sa dočkali! Zrekonštruovaný most ponad Hron vo Zvolene slúži od stredy opäť obyvateľom a návštevníkom mesta. Podarilo sa ho odovzdať do užívania mesiac pred plánovaným ukončením stavby, čo sa určite pozitívne prejaví na dopravnej situácii v meste.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčania sa dočkali: Vynovený most cez Hron je už otvorený!
Foto: Zuzana Jakubičková

Ide totiž o frekventovaný most, ktorým prúdi doprava do centra Zvolena od severu. Jeho rekonštrukcia pozostávala z komplexnej výmeny hornej stavby mosta: nosnej konštrukcie, izolačného systému, vozovky, chodníkov a bezpečnostných zariadení. Rozšírili sa aj krajné opory a úložné prahy medziľahlých podpier, vrátane sanovania poškodených driekov všetkých podpier.

„Novobudovaný objekt je 4– poľový prefabrikovaný most, tvorený z predpätých prefabrikátov dĺžky 20,11m, uložených v počte 14 ks x 4 = 56 ks. Dĺžka mostného objektu je 105,4 m, voľná šírka mosta medzi zábradlím je 15 m. Rozšírenie spodnej stavby mosta súvisí s vybudovaním plánovanej cyklotrasy mestom Zvolen a zvýšením kapacity chodníkov pre peších,“ prezradila Iveta Kureková z Oddelenia styku s verejnosťou banskobystric­kého VÚC.

Šírka vozovky na moste je 7,50 m, šírka chodníkov na je výtoku 2,75 m, na vtoku 2,75 m pre cyklistický pruh a dva metre pre pruh pre chodcov. „Stavebný zásah na mostnom objekte bol nevyhnutný, posledné roky na ňom bola pre zlý stav obmedzená prevádzka. Po rekonštrukcii bol most preradený do stavebno- technického stavu I- výborný. Záťažovou skúškou bola preukázaná životnosť mostného objektu na 152 rokov,“ dodala Kureková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM