Správy

Zvolenčania, ste vášniví hubári? Zapojiť sa môžete do nevšednej súťaže

V Lesníckom a drevárskom múzeu sa súťaží o najväčší počet prinesených druhov húb. Ako sa môžete zapojiť?

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčania, ste vášniví hubári? Zapojiť sa môžete do nevšednej súťaže
Zdroj: TASR

Aj súťaž o najväčší počet prinesených druhov húb verejnosťou bude súčasťou už 21. ročníka výstavy Huby v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene. Výstava bude v dňoch 2. až 4. októbra a okrem súťaže bude tento rok obohatená aj o ochutnávku hubových špecialít miestnej reštaurácie.

„V prípade záujmu o zapojenie sa do súťaže treba každý druh huby osobitne zabaliť do papierového vrecka alebo novín a priniesť počas konania výstavy do múzea. K jednotlivým nálezom je potrebné pripojiť údaje o nálezisku, presnejšie určenie miesta nálezu a dátum zberu. Tieto podmienky nie sú samoúčelné, niektoré huby budú uložené v herbári múzea a údaje o náleziskách pomôžu pri mapovaní rozšírenia húb na Slovensku,“ uviedol k súťaži pracovník LDM Marek Vanga.

Podľa neho po suchom lete s nedostatkom vlahy boli prognózy pre rast húb veľmi nepriaznivé, ale jesenné dažde a babie leto sezónu zachránili a v týchto dňoch možno v lesoch a na lúkach nájsť celkom pekné „úlovky“.

Podľa vedúcej múzea Petry Dzurmanovej zber húb pre výstavu sa uskutočnil v týchto dňoch v lokalitách Látky, Šoltýska, Ďubákovo a Revúca – Zdychava. „V minulom ročníku sme vystavovali 233 druhov húb a víťaz súťaže priniesol viac ako 70 druhov,“ pripomenula. Ďalším sprievodným podujatím bude žiadaná mykologická poradňa. Každý výstavný deň od 16:00 do 17:00 budú mykológovia Stanislav Glejdura a Vladimír Kunca z Technickej univerzity vo Zvolene radiť hubárom, odpovedať na ich otázky a určovať prinesené huby.

Cieľom výstavy je ukázať druhové bohatstvo a krásu húb v našej prírode, rozšíriť vedomosti verejnosti o tejto skupine organizmov, pritiahnuť mládež k zberu húb a k aktívnemu tráveniu voľného času v prírode. Ďalším cieľom je naučiť praktických hubárov bezpečne poznať smrteľne jedovaté druhy húb, ktoré si každoročne vyberajú svoju daň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM